Primele proiecte pilot de amenajare pentru consumatorii cu dizabilităţi au fost date în folosinţă, sub coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, transmite Agerpres.
“Şase mari operatori economici – Auchan, OMV, MOL, Banca Transilvania, KFC şi Altex – au definitivat şi dat în folosinţă proiectele pilot de amenajare pentru asigurarea respectării drepturilor consumatorilor cu dizabilităţi, prin accesibilizarea produselor şi serviciilor de pe piaţă, ca urmare a consilierii realizate de ANPC şi CNDR”, se menţionează în comunicatul ANPC.
Măsurile au fost luate în urma acordului de parteneriat “Şanse egale pentru o viaţă independentă”, încheiat de ANPC, împreună cu CNDR. În virtutea acestei colaborări, s-a desfăşurat, la sediul ANPC, o întâlnire, la care au participat reprezentanţii celor şase companii, pentru a discuta despre posibilitatea de extindere a acestor proiecte, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, unele firmele participante şi-au asumat, în cadrul discuţiei, angajamentul de a generaliza proiectele începute şi implementate ca pilot, în întregul lanţ comercial pe care îl deţin în România, până la sfârşitul anului, asigurând, astfel, dreptul la o viaţă independentă şi aducând un beneficiu semnificativ atât consumatorilor cu dizabilităţi, cât şi familiilor lor, aşa cum se întâmplă în toate ţările Uniunii Europene.
“Mă bucur să văd că primele magazine pot fi deja folosite de persoanele cu dizabilităţi, pentru ca şi acestea să poată beneficia de toate drepturile pe care le au în calitate de consumatori şi cred că, în cel mai scurt timp, şi alţi operatori economici se vor alătura acestui demers, în mod voluntar, iar noi îi vom consilia, de asemenea, pentru a putea implementa cerinţele legale de accesibilitate”, a afirmat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC. Totodată, a început realizarea unor paşi concreţi în ceea ce priveşte amenajările mijloacelor de transport în comun din Capitală, pentru a oferi posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a călători în siguranţă, fără a avea nevoie de însoţitor sau asistenţă. “Proiectul pilot cuprinde o parte din vehiculele care se deplasează zilnic pe linia de autobuze 104, care traversează o mare parte a oraşului”, se mai precizează în comunicat.