Irish Cancer Society avertizează fermierii cu privire la riscul ridicat de cancer de piele cauzat de expunerea prelungită la soare. Cancerul de piele, cel mai frecvent cancer din Irlanda, cu peste 13.000 de cazuri noi anual, este cauzat în principal de razele UV de la soare sau de la paturile solare, transmite publicația Agriland.ie.
Se estimează că acest număr se va dubla până în 2040. Kevin O’Hagan, responsabil cu prevenirea cancerului în cadrul Irish Cancer Society, subliniază că nivelurile de UV din Irlanda sunt suficiente pentru a provoca leziuni ale pielii aproape zilnic, din aprilie până în septembrie, indiferent de condițiile meteorologice.
Mulți oameni cred că soarele din Irlanda este mai puțin dăunător decât în alte țări, însă această concepție greșită poate duce la creșterea leziunilor cutanate. Fermierii sunt deosebit de vulnerabili, primind de 2-3 ori mai multe radiații UV decât lucrătorii din interior. În consecință, unul din patru decese cauzate de cancerul de piele în Irlanda provine din sectorul agricol și al activităților în aer liber.
Pentru a reduce acest risc, O’Hagan îi sfătuiește pe fermieri să își adapteze programul de lucru pentru a evita orele de vârf ale soarelui (de la 11:00 la 15:00), să poarte îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi mâneci lungi, pălării cu boruri largi și ochelari de soare și să folosească cremă de protecție solară.
Depistarea precoce este esențială, deoarece până la 90% din cazurile de cancer de piele sunt vindecabile dacă sunt identificate la timp. Fermierii ar trebui să își verifice în mod regulat pielea pentru a detecta semne de avertizare, cum ar fi umflături noi, răni care nu se vindecă sau modificări ale alunițelor existente. Orice modificare ar trebui raportată imediat unui medic.