Pentru că sezonul fructelor de pădure nu s-a încheiat, nici poveștile despre ele nu au ajuns la final. Am vorbit cu Ionel Burtea, fondatorul unei afaceri cu fructe de pădure numită „Abund Berry”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ionel Burtea a început afacerea cu fructe de pădure în 2017, când încă era student la facultate, unde a studiat Relații economice. El a început cu o mică plantație, care în momentul de față a ajuns la 20 de hectare. „Partea de producție și inspirația a venit pe parcurs”, a declarat Ionel Burtea pentru G4Food.
„N-a fost un moment de revelație și n-am știut din prima cum să fac comerț, cum să produc, cum să am o cooperativă, un grup de producători. Totul a venit treptat și organic, îmi place să spun. De-a lungul timpului am pus câte o bucățică la puzzle”, a menționat el. De asemenea, a mai adăugat că tinde să se dezvolte cât mai mult pe partea de producție. Pe lângă asta, își dorește și expansiunea în alte țări. „Ăsta e focus-ul pe termen mediu și lung, să ajungem să avem livrări destul de proaspete către alte supermarketuri din regiune”, a afirmat fondatorul Abund Berry.
Astfel, acum procesarea în stand-by, după cum mai afirmă proprietarul. „Am început chiar în 2017 să construim un produs finit din vinul de mure, iar în momentul de față facem doar vânzare fresh”, a mai declarat el. Birocrația reprezintă o provocare cu care Ionel Burtea afirmă că s-a confruntat și pe care încă nu a depășit-o. El face referire la prezența și implicarea în piața liberă a instituțiilor.
Măsuri împotriva secetei
Producătorul mai spune că seceta nu i-a afectat producția și apoi explică de ce. „Nu ne-a afectat seceta. Noi avem plantațiile în sistem de irigații pentru partea asta de caniculă, arșiță pe care nu putem să o controlăm”, a precizat el. Însă, a mai adăugat el, la 50° nu există plante care să reziste în câmp deschis. Iar în lipsa măsurilor, tot mai mulți pomi sunt uscați, presați, afectând producția în procent de până la 60%.
Succesul afacerii lui vine din vânzare. „Avem partea de comerț și de ambalare. Asta ne permite să avem un cashflow permanent”, a explicat el.
Unitate de procesare și condiționare fructe de pădure, proiect în desfășurare
