Ionel Burtea își propune să facă sere verticale de căpșuni după modelul olandez și să dezvolte o unitate de procesare a fructelor de pădure / Afacerea cu fructe de pădure a început-o de pe vremea când încă era la facultate

abund berry, fructe de padure Fructe de pădure (Sursa foto: Facebook)

Pentru că sezonul fructelor de pădure nu s-a încheiat, nici poveștile despre ele nu au ajuns la final. Am vorbit cu Ionel Burtea, fondatorul unei afaceri cu fructe de pădure numită „Abund Berry”.

Ionel Burtea a început afacerea cu fructe de pădure în 2017, când încă era student la facultate, unde a studiat Relații economice. El a început cu o mică plantație, care în momentul de față a ajuns la 20 de hectare. „Partea de producție și inspirația a venit pe parcurs”, a declarat Ionel Burtea pentru G4Food.

„N-a fost un moment de revelație și n-am știut din prima cum fac comerț, cum produc, cum am o cooperativă, un grup de producători. Totul a venit treptat și organic, îmi place spun. De-a lungul timpului am pus câte o bucățică la puzzle”, a menționat el. De asemenea, a mai adăugat că tinde să se dezvolte cât mai mult pe partea de producție. Pe lângă asta, își dorește și expansiunea în alte țări. „Ăsta e focus-ul pe termen mediu și lung, ajungem avem livrări destul de proaspete către alte supermarketuri din regiune”, a afirmat fondatorul Abund Berry.

Astfel, acum procesarea în stand-by, după cum mai afirmă proprietarul. „Am început chiar în 2017 construim un produs finit din vinul de mure, iar în momentul de față facem doar vânzare fresh”, a mai declarat el. Birocrația reprezintă o provocare cu care Ionel Burtea afirmă că s-a confruntat și pe care încă nu a depășit-o. El face referire la prezența și implicarea în piața liberă a instituțiilor.

Măsuri împotriva secetei

Producătorul mai spune că seceta nu i-a afectat producția și apoi explică de ce. „Nu ne-a afectat seceta. Noi avem plantațiile în sistem de irigații pentru partea asta de caniculă, arșiță pe care nu putem să o controlăm”, a precizat el. Însă, a mai adăugat el, la 50° nu există plante care reziste în câmp deschis. Iar în lipsa măsurilor, tot mai mulți pomi sunt uscați, presați, afectând producția în procent de până la 60%. 

Succesul afacerii lui vine din vânzare. „Avem partea de comerț și de ambalare. Asta ne permite avem un cashflow permanent”, a explicat el.

Pentru alegerea locației pentru plantație a analizat factori precum căldura și lumină pentru plante, însă cea din urmă, în momentul de față, e cel mai mare dezavantaj, mai arată el. Un alt element important a fost zona cu specificul climatic optim. Își dorește ca producția lui să poată fi sub control total, astfel încât să reducă pierderile la maxim. „Toate proiectele pe care le gândim sunt în zona de producție. În spații protejate, unde avem un control aproape de 100% a producției”, a mai declarat Ionel Burtea.
El mai arată că pe plantația lui, fructele sunt culese manual. „Fructele pe care le livrăm în caserolă și la nivel global, majoritatea sunt culese manual, fiind foarte sensibile, nu rezistă la șocuri termice, la echipamente, utilaje”, afirmă el.
Însă cea mai mare problemă cu care se confruntă e alta. „Cea mai mare problemă a noastră este forța de muncă”, a mai spus el. În momentul de față spune că lucrează cu 48 de angajați, plus peste 80 de zilieri.

Unitate de procesare și condiționare fructe de pădure, proiect în desfășurare

Întrebat dacă a accesat fonduri europene, producătorul ne-a spus că în momentul de față lucrează la o contestație. „La un proiect de 48 de milioane de euro, pe o unitate de procesare și condiționare fructe de pădure.”
Ionel Burtea a precizat că are un depozit de 5.000 de metri pătrați, în care a investit din capitalul propriu. Abund Berry sunt, de asemenea, certificați în agricultura ecologică și cultivă afine, căpșune, mure, zmeură, caise, kiwi, lime, mango, nectarine, piersici, prune, rodie și struguri.
În curând, mai arată el, o să treacă la cultivarea căpșunelor în sere verticale. El a menționat că i-a venit această idee după ce a văzut astfel de sere în Olanda.
abund berry, fructe de padure
Seră de căpșuni (Sursa foto: Facebook)
Întrebat dacă e profitabilă afacerea, el a răspuns că planul e să investească timp de zece ani. Abia apoi va discuta despre asta. Producătorul a explicat apoi cât de importante sunt investițiile. „Foarte important și chiar sunt cele mai bune momente, de la finanțări, fonduri europene, tehnologie, informație, totul e la un click distanță, a precizat proprietarul.
Printre planurile de viitor, Ionel Burtea afirmă faptul că vor să ajungă un jucător regional, la nivel european, livreze produse fresh.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *