Inovația în sectorul agroalimentar: de la sănătatea plantelor la fabrici de ulei care folosesc IA

agribusiness, foodtech, fabrici ulei masline, inteligenta artificiala, plante, afine, combatere inghet Sursa foto: Pexels

Inovația în sectorul agroalimentar face permanent noi pași. Idei și desoperiri noi ajută acest domeniu să obțină rezultate din ce în ce mai bune cu mai puțin efort. Care sunt domeniile în care inovația a înregistrat progrese importante, după EFEAgro.

Proiecte inovatoare în sănătatea plantelor

Inovația în sectorul agroalimentar este variată, incluzând proiecte care variază de la îngrijirea sănătății plantelor, afine le pildă, până la crearea de fabrici ce folosesc IA pentru un control mai eficient al proceselor și combaterea efectelor înghețului.

Cazul afinelor

Un studiu realizat de Universitatea din Huelva (Spania) a stabilit că grosimea tulpinii și prezența compușilor antioxidanți influențează capacitatea culturii de a prinde rădăcini, conform unui comunicat al Fundației DesQbre. Cu aceste informații, cercetătorii ar putea dezvolta biofertilizatori specifici care să stimuleze creșterea plantelor, în condiții în care acestea întâmpină dificultăți în a prospera.

Aceasta este prima dată când se evaluează detaliat factorii anatomici, morfologici și biochimici care influențează capacitatea de înrădăcinare a anumitor soiuri de afine. Experții au identificat parametrii specifici care favorizează supraviețuirea, cum ar fi diametrul tulpinii răsadului și prezența anumitor compuși biologici și antioxidanți, numiți fenoli, care pot prezice succesul culturii fiecărui tip de afine.

Proiectul fabricilor cu inteligență artificială

În Mengíbar (Jaén, Spania), mai multe companii și centre tehnologice s-au unit acum doi ani într-un proiect care acum ajunge la etapa finală, având ca obiectiv utilizarea inteligenței artificiale (IA) pentru a optimiza eficiența energetică și a apei în procesele de producție și pentru a îmbunătăți calitatea uleiurilor.

Inițiativa, denumită “Almazara 4.0”, va oferi cunoștințe fără precedent despre fabricarea uleiului, reducând astfel riscul obținerii unui produs de calitate inferioară, conform unui comunicat al Centrului Tehnologic al Măslinelor și Uleiului. Cu informațiile de la diferitele companii participante, sistemul obține date istorice și în timp real de la senzori disponibili în culturi de măslini și efectuează modele predictive despre funcționarea și calitatea uleiului.

Controlul temperaturii înghețului

Cu proiectul dezvoltat de compania Arrigoni se urmărește abordarea directă a problemelor cauzate de înghețul târziu, care pune tot mai mult în pericol culturile și recoltele agricole. Au fost propuse soluții pentru “prevenirea” sau “reducerea” daunelor produse de acest fenomen, în funcție de zona climatică și cerințele culturii.

Pentru acest lucru, a fost conceput un “scut textil”, o “plasă care acționează ca o pătură”, oferind protecție fizică împotriva înghețului târziu. Această plasă menține gheața la suprafață și “captează” căldura acumulată de sol în timpul zilei și eliberată noaptea, iar pe parcursul zilei reduce încălzirea culturilor, obținând un “echilibru” al temperaturilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *