Industria agroalimentară din România, dotată cu sisteme fotovoltaice cu ajutorul fondurilor europene / Suma totală atrasă depășește 110.000.000 de euro

panouri fotovoltaice, agricultură, energie electrică foto pexels.com/@Los Muertos Crew

Industria agroalimentară din România beneficiază de fonduri europene pentru înființarea de sisteme fotovoltaice, cu capacități de producție atât sub 1 MW ( 564 de proiecte ), cât și peste 1 MW ( 17 proiecte ), potrivit unui raport de selecție publicat recent de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. 

Valoarea publică totală a proiectelor care constau în înființarea unor sisteme fotovoltaice cu capacități de producție sub 1 MW este de 90.183.948 euro, în timp ce valoarea publică totală a sprijinului financiar pentru înființarea unor sisteme fotovoltaice cu capacități de producție mai mari de 1 MW este de 20.000.000 de euro. Valoarea publică totală pentru cele două categorii este de 110.183.984 euro.

Banii provin din Fondul de Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei la nivel național și de Banca Europeană de Investiții, la nivel european. 

Sesiunea de primire a proiectelor a fost lansată în noiembrie 2023 și a fost închisă în februarie 2024.

Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, a fost aprobată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Ordinul nr. 70, din 16 februarie 2023. 

Printre beneficiari se află companii mari din industria agroalimentară. De pildă, producătorul de carne de pui AVI – TOP, din Iași, va beneficia de suma de 658.005 euro, pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de producție mai mare de 1 MW și a unor anexe și a gardului de împrejmuire.

AVI TOP a mai câștigat trei proiecte pentru înființarea unor sisteme fotovoltaice cu capacități de producție sub 1 MW la trei ferme ( Jora, Spinoasa și Baby Beef ), cu o valoare publică totală de 375.560 euro. Firma AVI TOP face parte din compania Kosarom, deținută de familia Apostol. 

Un alt beneficiar este compania AVICARVIL SRL ( producție carne de pui, sub brandul ”La Provincia” ) căreia i-au fost selectate două proiecte, cu capacități de producție de peste 1 MW: la unitatea din Târgu Jiu, județul Gorj ( valoare publică 1.235.120 euro ) și la fermele din Mihăești, județul Vâlcea ( valoare publică 2.137.500 de euro ). Alți beneficiari: ALBALACT ( 990.000 de euro ), UNICARM ( 1.200.000 de euro ), NUTRIENTUL ( 1.012.000 de euro ). 

Printre beneficiarii care au accesat sprijin financiar pentru înființarea unor sisteme fotovoltaice de sub 1 MW se numără și Întreprinderi Individuale ( ÎI ), Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații ( OUAI ), dar și SRL și SA. Unii beneficiari au primit sprijin pentru mai multe proiecte. 

De pildă, OLTINA IMPEX SRL din Urlați, județul Prahova, va beneficia de fonduri europene pentru derularea a cinci proiecte, în județele Dâmbovița, Teleorman și Ialomița, valoarea financiară a ajutorului public variind de la un minim de 23.500 de euro la un maxim de 108.100 de euro, total 289.520 euro. 

Consultă AICI rapoartele de selecție pentru cele două categorii de proiecte.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *