În plin sezon al castanelor, producătorii din Spania se confruntă cu seceta, lipsa mâinii de lucru, bolile plantelor și invazia viespii asiatice

castane Castanul comestibil ( Castanea sativa ), o cultură de viitor în Uniunea Europeană; ce suprafață ar trebui cultivată pentru a scădea dependența de Turcia și China

Odată început sezonul castanelor, producătorii din Spania au confirmat, din nou, o reducere drastică a recoltei și în acest an. Scăderea producției este cauzată de o combinație de factori nefavorabili, printre care se remarcă lipsa de apă, invazia viespii castanului (Dryocosmus kuriphilus) și „tinta” (Phytophthora cinnamomi), o ciupercă ce afectează grav castanii din sudul țării, scrie agroinformacion.

Aceste regiuni au fost grav afectate de invazia viespii asiatice, care continuă să se răspândească, în ciuda eforturilor de control biologic întreprinse în ultimii ani. La aceasta se adaugă „tinta”, o ciupercă ce atacă rădăcinile copacilor și le limitează capacitatea de a absorbi nutrienți, precum și seceta, care slăbește și, în cele din urmă, omoară castanii afectați. Cultivatorii de castane sunt de la an la an mai îngrijorați, deoarece observă cum părți din exploatațiile lor încep să se usuce, până la moartea copacilor.

Muți abandonează culturile, deoarece costurile de întreținere sunt mai mari decât profiturile obținute. Prețul unui kg de castane în magazin este de 6-7 euro.

Aceste probleme sunt agravate de lipsa apei (în sudul Spaniei), la începutul toamnei, esențială pentru dezvoltarea corectă a fructului. Această scădere a producției provoacă îngrijorare în sector, care se confruntă nu doar cu un impact economic, ci și cu dificultăți în menținerea tradiției în aceste regiuni importante de producție. În ciuda acestor dificultăți, agricultorii din Valea Genal și Sierra de las Nieves continuă să lucreze pentru a aduce la bun sfârșit recolta de castane și pentru a asigura cea mai înaltă calitate fructelor pe care reușesc totuși să le culeagă.

Lipsa rentabilității produsului are, de asemenea, consecințe socio-economice, cum ar fi depopularea și absența forței de muncă calificate pentru operațiunile de tăiere, curățare și recoltare a fructelor.

În plus, în anumite localități, aproximativ 80% dintre castani necesită o tăiere severă din cauza uscării, un proces care a devenit esențial pentru a încerca să salveze ceea ce a mai rămas din copacii afectați, și care generează costuri suplimentare.

În ultimul bilanț agricol realizat în zona Málaga a Spaniei (în decembrie 2023), provincia avea 3.900 de hectare de castani, cu o producție de doar 400 de tone, comparativ cu 1.500 de tone în anul anterior. Dacă această tendință continuă, cultura castanului ar putea avea o speranță de viață de doar câteva decenii în provincie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *