Pentru a combate diabetul nu e suficient doar controlul carbohidraților în alimentație, indică două studii recente. Dietele vegetale ajută la prevenirea și ținerea sa sub control

importanta-dietei-vegetale-in-prevenirea-si-tinerea-sub-control-a-diabetului-nu-sunt-carbohidratii-conteaza foto:pexels.com/Ella Olsson

Persoanele care suferă de diabet de tip 2 își pot reduce riscul de agravare a bolii prin corectarea tipului de alimentație. În mod similar, cei care nu au încă semne ale acestei afecțiuni pot preveni apariția ei tot prin alegeri alimentare corecte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Aceste două perspective privind rolul alimentației în riscul de apariție a diabetului de tip 2 reies din două studii foarte diferite publicate recent, care întăresc dovezile în favoarea beneficiilor unei diete sănătoase, predominant vegetale, ce respectă principii esențiale, relatează publicația Il Fatto Alimentare.

Dieta joacă un rol esențial în prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2, nu doar prin controlul zaharurilor, este concluzia studiilor. În ambele studii, zahărul nu a fost redus în mod specific, ceea ce întărește importanța altor nutrienți – în special cei vegetali – în controlul inflamației, susținerea metabolismului și protecția sistemului cardiovascular.

Dieta DASH adaptată pentru diabet

Primul studiu s-a bazat pe o variantă a dietei DASH („Dietary Approaches to Stop Hypertension”), recomandată în mod tradițional pentru hipertensiune. Aceasta include fructe, legume, lactate degresate, carne albă, pește, cereale integrale, și un conținut redus de grăsimi saturate și colesterol. Versiunea adaptată de nutriționiștii și diabetologii de la Johns Hopkins University (publicată în JAMA Internal Medicine) a fost modificată pentru diabetul de tip 2: mai puțini carbohidrați, mai multe grăsimi nesaturate, sodiu în cantități mai reduse și aport scăzut de potasiu, pentru a proteja rinichii – organe frecvent afectate în diabet.

În cadrul studiului, un grup de circa 100 de participanți, deja sub tratament pentru hipertensiune arterială, a urmat timp de cinci săptămâni patru regimuri alimentare diferite:

  1. DASH modificată cu conținut scăzut de sodiu;

  2. DASH modificată cu nivel normal de sodiu;

  3. Dieta americană tipică cu sodiu redus;

  4. Dieta americană standard (cu sodiu dublu față de recomandări).

Rezultatele: dieta DASH cu sodiu scăzut a redus tensiunea arterială în medie cu 4,6 mmHg (sistolică) și 2,3 mmHg (diastolică), în special în primele trei săptămâni – datorită aportului scăzut de sodiu. Astfel, dieta adaptată se dovedește eficientă pentru diabetici, la care controlul tensiunii este crucial.

Fitosterolii care combat colesterolul în exces scad și riscul de diabet

Al doilea studiu, prezentat la conferința Nutrition 2025 de nutriționiștii de la Harvard Chan School of Public Health, a demonstrat că un consum ridicat de fitosteroli (compuși vegetali asemănători colesterolului, prezenți în legume) se asociază cu un risc mai scăzut de diabet.

Au fost analizate datele a peste 206.000 de persoane fără diabet sau boli cardiovasculare la începutul studiului, monitorizate timp de 36 de ani. În acest interval:

  • 20.100 au dezvoltat diabet de tip 2

  • 15.800 au suferit afecțiuni cardiovasculare

Cei care consumau zilnic 4-5 porții de legume, 2-3 de fructe, 2 de cereale integrale și o jumătate de porție de nuci aveau un risc de diabet redus cu 8% și de boală cardiovasculară cu 9%, comparativ cu cei cu aport scăzut de fitosteroli. Aceștia sunt prezenți în general în semințele și fructele oleaginoase, dar și în cerealele integrale și alimentele din familia leguminoaselor. De asemenea, se regăsesc în bune cantități și în uleiurile vegetale, avocado, citrice și fructe de păduse și legume din familia cruciferelor (verzei).

În plus, în cadrul studiului au fost analizate 11.000 de probe pentru metaboliți și altele 40.000 pentru markeri metabolici (inflamație, sensibilitate la insulină etc.). Rezultatele au arătat că persoanele cu aport ridicat de fitosteroli, mai ales de β-sitosterol, aveau markeri inflamatori mai scăzuți și o funcție insulinică îmbunătățită.

Totodată, studiul a inclus și analiza microbiotei intestinale la peste 450 de participanți. Cei cu un aport mare de fitosteroli prezentau mai multe bacterii asociate cu absorbția acestora, precum Faecalibacterium prausnitzii, o bacterie cunoscută pentru efectele sale antiinflamatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *