Hissar, oaia uriașă care ajută Tadjikistanul să facă față schimbărilor climatice / Cioban: „Ele iau rapid în greutate chiar și atunci când există puțină apă și pășune disponibilă”

hissar, oaie, tadjikistan, schimbari climatice

Pe dealurile din afara capitalei Tadjikistanului, Dușanbe, ciobanul Bakhtior Sharipov veghea asupra turmei sale de oi uriașe Hissar. Această rasă, apreciată pentru rentabilitate și capacitatea de adaptare la schimbările climatice, se bucură de un statut de celebritate în această țară din Asia Centrală, care se confruntă cu o penurie atât de carne, cât și de pășuni adecvate, transmite Phys.org.

„Ele iau rapid în greutate chiar și atunci când există puțină apă și pășune disponibilă”, a declarat Sharipov, în vârstă de 18 ani.

Confruntându-se cu o degradare serioasă a terenurilor agricole, din cauza anilor de pășunat excesiv și a încălzirii globale, oile rezistente sunt benefice pentru fermierii din Tadjikistan.

Aproximativ 250 de animale – ușor de recunoscut după cele două umflături pline de grăsime de pe partea din spate – pășteau în soarele timpuriu de primăvară sub supravegherea lui Sharipov.

„Acestea cântăresc în medie 135 de kilograme. Este sfârșitul iernii, așa că nu sunt atât de grele, dar se vor îngrășa rapid”, a spus tânărul cioban.

Cei mai mari berbeci Hissar pot cântări peste 210 kilograme.

Capabili să producă grăsime și carne care reprezintă aproximativ două treimi din greutatea lor totală – mai mult decât majoritatea celorlalte rase – berbecii pot fi foarte profitabili pentru fermieri.

„Hissar este o rasă unică, în primul rând datorită greutății ei”, a declarat, pentru AFP, Sharofzhon Rakhimov, membru al Academiei tadjice de științe agricole.

„În plus, aceste oi nu rămân niciodată în același loc, astfel că ele contribuie la îmbunătățirea ecosistemului terenului”, a mai spus el.

Animalele pot călători până la 500 de kilometri în căutare de pășuni între sezoane, ajutând astfel la regenerarea pășunilor din diferite regiuni.

Scăderea calității terenurilor este una dintre principalele provocări de mediu cu care se confruntă Asia Centrală. Aproximativ 20% din terenurile din regiune sunt deja degradate, afectând 18 milioane de persoane, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. Acestea au o suprafață de 800.000 de kilometri pătrați, echivalentă cu suprafața Turciei.

 

Confruntându-se cu o reducere a mijloacelor de trai, deoarece terenurile lor devin din ce în ce mai puțin productive, mulți fermieri aleg să emigreze. Într-un astfel de mediu, oile Hissar – capabile să se dezvolte în condiții dificile – au devenit foarte importante pentru Tadjikistan.

Printre zecile de postere care îl glorifică pe președintele tadjik Emomali Rahmon se află un monument dedicat oilor Hissar.

O oaie de 40.000 de dolari

La centrul său biotehnologic de lângă capitală, omul de știință și crescătorul Ibrokhim Bobokalonov valorifică mostre genetice ale celor mai bune exemplare în speranța de a crește cea mai mare și mai profitabilă oaie.

„Cererea de oi Hissar este în creștere nu numai în Tadjikistan, ci și în Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Turcia, Azerbaidjan, China și chiar în Statele Unite”, a declarat Bobokalonov.

Animalele au devenit chiar o sursă de rivalitate în regiune. Tadjikistanul și-a acuzat recent vecinii că au modificat rasa, încrucișând-o cu alte rase locale pentru a crea oi și mai grele.

Un berbec Hissar de 230 de kilograme a fost înregistrat anul trecut la o competiție agricolă din Kazahstan, stabilind un record mondial. Alte exemplare din Kârgâzstan au depășit 210 kilograme.

Crescătorii tadjici spun că intenționează să rămână în frunte. „Iată-l pe Misha. Cântărește 152 de kilograme și valorează 15.000 de dolari”, a spus Bobokalonov, stând în fața unei oi așezate pe cântar.

Suma este echivalentă cu salariul mediu pe șase ani în Tadjikistan. Bobokalonov plănuiește să îl vândă în cursul acestui an.

„Sper ca până la competiția din această vară să cântărească 220-230 de kilograme. Doar hrănindu-l cu produse naturale, fără dopaj, el poate lua în jur de 800 de grame pe zi”, a declarat Bobokalonov.

În Kazahstan, o oaie s-a vândut cu 40.000 de dolari în 2021.

Oaia este apreciată în rândul populației și pentru aroma cărnii sale. Carnea de oaie este un ingredient esențial în mâncarea din Asia Centrală. „Poți găti orice fel de mâncare națională tadjică folosind această carne de oaie”, a declarat un cumpărător de oi.

Sursa foto: Olga Soe | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *