Au apărut de câțiva ani buni pe piață companii care expediază la domiciliu box-uri cu ingrediente frumos ambalate, gata pregătite și cântărite petru a fi gătite urmând anume rețete, pe care clienții le pot selecta în baza preferințelor personale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Una dintre cele mai mari și care a pătruns deja pe multe piețe în Europa este HelloFresh, brandul fondat în 2011 la Berlin pornind de la idea de a oferi o formulă comodă care să presupună economie de timp și să limiteze risipa. Propunând în același timp rețete și preparate sănătoase și sustenabile, cu ingrediente de calitate.
Eviți, astfel, să faci un drum la market, să pierzi mult timp învârtindu-te cu lista de cumpărături în mână printre rafturi. Uneori chiar fără listă, situație în care mesele zilnice se pot transforma într-un motiv de tensiune, uneori. Dincolo de riscul de a cumpăra în plus. Statisticile spun că cele mai multe alimente se aruncă în spațiul domestic.
În acest set de necesități vin și se inserează ofertele de box-uri ready to cook care câștigă tot mai mult teren pe piață, cum e și cazul modelului de succes HelloFresh, o companie cu cifră de afaceri de miliarde de euro. Brandul propune o varietate foarte mare de rețete: de la clasicele preparate italiene la specialități regionale și rețete internaționale consacrate. Oferă astfel utilizatorilor ocazia de a descoperi gusturi noi. Rețetele au în spate echipe de profesioniști care gătesc și testează mult timp până ajung să includă o anumită rețetă în ofertă.
Obiectivul declarat este acela de a oferi ingrediente sunt de calitate, de sezon și de proveniență pe cât posibil locală, cu accent pe prospețime. Ambalajele sunt și ele reciclabile, iar cantități dozate exact, pentru a evita risipa alimentară, în funcție de numărul de porții dorite.
Cum funcționează HelloFresh
Oferta este propusă printr-o simplă aplicație pe telefon sau direct pe site, cu mențiunea că fiecare țară are un site în limba locală, iar oferta diferă. De la caz la caz, există mai multe tipuri de meniu: family, carne & pește, vegetarian, vegan, hipocaloric și flexitarian. Rețetele se schimbă săptămânal, în funcție de sezon.
Trebuie doar să te înregistrezi, să selectezi rețetele preferate, să personalizezi meniul alegând un anume număr de porții și să alegi zilele și orele pentru livrare. Primești apoi o cutie cu toate ingredientele necesare și fișe ilustrate care te ghidează pas cu pas în prepararea rețetelor.
Este practic alternativa mult mai sănătoasă și mai sustenabilă financiar la varianta de a comanda mâncare gata preparată. Ai și un control mult mai detaliat a ceea ce mănânci, te poți și relaxa gătind, eliminân stresul pregătirilor pentru a o face și al alegerii preparatelor din infinitatea de opțiuni. Este, dacă vrem, un shortcut sănătos și sustenabil.
Am făcut o încercare și m-am înregistrat pe portalul din Italia. Pentru un meniu timp de cinci zile și două persoane, prețul calculat a fost de circa 60 de euro, cu reducere undeva în jur de 35%. Însă funcționează pe bază de abonament lunar, ceea ce înseamnă în timp o reducere generală. Nici nu ar putea funcționa fără abonamente, pentru că ele garantează un procent mai mare de predictibilitate pentru departamentul de achiziții.
Exemplu de meniu HelloFresh: o rețetă chinezească de porc, legume, usturoi și lime
Am ales un exemplu la întâmplare de pe site-ul dedicat pieței italiene: porc Liu-Ni cu sos picant, legume și orez jasmine, o rețetă chinezească, declinată, de exemplu, pentru două persoane. Pentru a o prepara, primești următoarele ingrediente și indicații:
Ingrediente
-
1 lime
-
1 morcov
-
1 cățel de usturoi
-
1 bucată de ghimbir
-
1 pachet de orez jasmine
-
1 pachet de arahide
-
1 pachet de sos sweet chili
-
1 pachet mix de condimente asiatice
-
300 g cotlet de porc
-
200 g baby pak choi
Mod de preparare în 6 pași
-
Tocați arahidele, tăiați pak choi în sferturi, morcovul cubulețe, lime-ul în felii, usturoiul pe jumătate, ghimbirul rondele.
-
Fierbeți orezul cu sare, acoperiți și lăsați 10 min la foc mic, apoi lăsați-l acoperit.
-
Tăvăliți cotletul în făină și condimente, prăjiți arahidele și puneți-le deoparte.
-
Căliți ghimbirul și morcovul în ulei, apoi prăjiți usturoiul și pak choi-ul, asezonați și țineți la cald.
-
Rumeniți cotletul, adăugați sosul sweet chili și amestecați până devine glazurat.
-
Montați farfuria: orez dedesubt, peste el morcovul, carnea, pak choi-ul, arahidele și sucul de lime.
Ce spune noul manager HelloFresh UK&Irlanda
Philip Doran, devenit recent CEO HelloFresh pentru UK & Irlanda, a povestit într-un inteviu pentru publicația InternetRetailing că a fost primul angajat al companiei în Irlanda și a învățat că este importantă atenția maximă în relația cu clientul.
„La început am împachetat personal cutiile, pentru că îmi doream ca oamenii să deschidă cutia și să simtă că totul a fost ales și ambalat cu aceeași grijă cu care ar fi făcut-o ei înșiși la magazin. Citeam toate părerile clienților, pentru a înțelege cum putem îmbunătăți oferta. Asta m-a învățat ce apreciază cel mai mult consumatorii la HelloFresh, iar acum îmi doresc să rămân în continuare aproape de feedback-ul lor și de experiența lor cu produsul. Îmi propun ca și în noul meu rol să păstrez această atenție asupra detaliilor și să ajut echipa să continue dezvoltarea pe același drum.”
În ceea ce privește meniul din UK, el spune că a introdus recent ingrediente premium în meniu, precum somonul, fără să mărească prețul, iar fiecare masă include acum cel puțin două porții de fructe sau legume, ingrediente mai exotice și mai interesante: sparanghel, rodie, pak choi sau salicornia, o plantă mediteraneană cu gust sărat-acrișor.
El mai spune că piața kiturilor alimentare „este o industrie tânără, dar foarte dinamică și ambițioasă, o piață mare unde există mult loc de inovație. Știm din feedback-urile primite că oamenii vin la noi pentru inspirație, varietate și comoditate.”