Un startup italian recent înființat va încerca să cultive fructe și legume în spațiu, proiectul fiind coordonat de Franco Marlerba, Franco Malerba, primul astronaut italian, cofondator, anunță publicația gastronomică dissapore.com.
Oamenii de știință ai NASA au promis că până în 2030 va exista o prezență permanentă a omului pe Lună: acesta este obiectivul programului Artemis, care în 2022 a trimis pe satelitul nostru, prin nava spațială Orion, un prim grup de manechine-pionieri, pentru a colecta date utile pentru viitorul echipaj uman. Spre deosebire de astronauții reali, manechinele nu au nevoie de hrană, însă problema hranei în absența gravitației este un subiect esențial al explorării pe termen lung a spațiului, nu doar în termeni de conservare: a putea conta pe ingrediente proaspete și de calitate reușește să facă fundamental diferența, într-o situație de viață atât de extremă. Și aici vine în ajutor proiectul italian.
Startup-ul “Space V”
Space V este numele startup-ului de care Malerba este co-fondator, în colaborare cu Universitatea din Genova, prezentat la ultima ediție a târgului Euroflora, unde au fost prezentate cele mai importante noutăți în domeniul horticol.
Proiectul se bazează pe un prototip de seră spațială dinamică pentru cultivarea plantelor și legumelor pe orbită. Intervievat de ediția italiană a reviste Wired, primul astronaut italian din istorie a ținut să sublinieze înainte de orice importanța proiectului. „Până acum, astronauții s-au hrănit cu alimente aduse de pe Pământ, deshidratate și termostabilizate, lipsite de vitamine proaspete, pentru că este o hrană care trebuie să reziste luni de zile, depozitată treptat la bord. Acum, însă, ne pregătim pentru întoarcerea pe Lună, pentru o utilizare mai extinsă a stațiunilor spațiale orbitale, și pentru activități comerciale, nu doar pentru cercetarea pură. Așadar, cererea de alimente proaspete utile pentru sănătatea și nutriția astronauților crește”.
Proiectul a obținut deja o serie de finanțări inclusiv de la ESA, Agenția Spațială Europeană, și este în fază de lucru.
Tehnologie inovativă de vertical farming, brevetată de Space V
Prototipul se bazează pe tehnologia Adaptive Vertical Farm, brevetată de Space V, și reprezintă o seră dinamică structurată pe mai multe nivele, care se poate adapta creșterii plantelor, având o eficiență foarte ridicată. APV poate produce legume cu randamente de producție duble față de serele verticale tradiționale (cu o creștere de +108%, până la un maxim de 135% din producția plantelor pe unitate de volum), și cu o economie de energie calculată în jur de 43%, totul într-un spațiu minim, așa cum este necesar într-o misiune spațială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Este o seră foarte compactă, cu randament ridicat, cu plante foarte apropiate între ele și, prin urmare, consum minim de energie. Fiecare raft este dotat cu un sistem de reglaj propriu a micro-ambientului propriu, iar sistemul permite și cultivarea de plante diferite pe același nivel, amestecând, de exemplu, roșii cherry și rucola. Iar având în vedere spațiul limitat, va fi vorba preponderent de culturi de „microgreens”, atât de apreciate în gastronomia gourmet, care reprezintă concentrate de micronutrienți naturali, explică liderul proiectului.