În fiecare an, de Sfânta Maria (15-16 august), comuna timișeană Gottlob îmbracă straie de sărbătoare pentru a celebra renumitul brand “Lubenița de Gottlob”. Festivalul Lubeniței, organizat de Primăria Gottlob, este singura manifestare de acest fel din vestul României și a ajuns deja la a XIV-a ediție.
Lubenița de la Gottlob a devenit unul dintre brandurile reprezentative ale agriculturii bănățene. Cu toate acestea, anul acesta, fructele expuse pe tarabele festivalului au fost aduse tocmai de la Timișoara, aflată la mai bine de 50 de kilometri distanță.
Această situație neobișnuită se datorează temperaturilor ridicate care au grăbit sfârșitul sezonului de lubeniță la Gottlob, lăsând producătorii locali fără marfă chiar la momentul în care brandul lor este promovat.
Din fericire, unul dintre agricultorii din Gottlob a început în 2023 un experiment de cultivare a lubeniței la Timișoara, pe un teren al Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I al României”, situat la marginea orașului. Al doilea an de cultivare pe acest teren timișorean a fost, de asemenea, un succes. Aici, sezonul a început mai târziu, iar fructele zemoase au fost încărcate în camionete și transportate la Gottlob.
“Este o săptămână de când am început să culeg lubenița din Timișoara, deși plănuiam să începem după 15 august. Totuși, căldurile ne-au grăbit, iar fructele s-au copt mai repede. Din păcate, la Gottlob sezonul s-a încheiat foarte rapid, și am rămas fără lubeniță acolo de aproximativ o săptămână. Astfel, sunt nevoit să aduc lubeniță de la Timișoara la Gottlob, ca să avem cu ce să-i servim pe clienții care vin la festival”, a declarat agricultorul Cornel Crețu.
Lubenița crescută pe terenul situat lângă drumul care leagă Calea Torontalului de Calea Aradului este foarte căutată. “În curând, nu vom mai avea marfă. Mai avem doar câteva zile de cules. Lubenița are un gust excelent, fructele au crescut bine și se pot compara cu cele de la Gottlob. Diferența este că aici nu am folosit niciun tratament asupra plantelor și nu am aplicat îngrășăminte. Așa este înțelegerea cu universitatea, să avem lubeniță bio”, a adăugat Cornel Crețu.
Revenind la Festivalul Lubeniței de la Gottlob, ieri au concertat Phaser, Andrea Vlas Band și Dragoș Moldovan. Ziua de azi este dedicată muzicii populare, avându-i pe Remus Novac și Olguța Berbec, formația Rapsozii Banatului și alți artiști de folclor.