Producătorii agricoli din Bulgaria au cerut autorităților statului să ia măsuri pentru a le proteja activitățile, atât de concurența cu produsele contrafăcute, cât și de arbitrariul comercianților. Potrivit Camerei Agroalimentare din Bulgaria, sectorul este în pericol, deoarece fermierii nu au unde să-și vândă produsele.
Cel mai prost stau crescătorii de animale și producătorii de fructe și legume, potrivit Rador Radio România. Fermierii își vând produsele sub cost, în timp ce consumatorii plătesc prețuri mari pentru producția lor, a declarat, pentru Nova TV, Vențislav Varbanov, președintele Camerei Agroalimentare Bulgare și fost ministru bulgar al Agriculturii. Potrivit acestuia, produsele de imitație subcotează prețul celor reale și sunt extrem de dăunătoare sănătății umane.
„Am citit studii că uleiul de palmier din imitațiile de produse lactate și înlocuitorii din procesarea cărnii cresc riscul de boli de inimă”, a dezvăluit Verbanov. Nu este normal, de exemplu, ca un producător de roșii sau de lapte să aibă atât de mulți intermediari de-a lungul lanțului de vânzare, încât, până ajunge la raft, să avem o roșie de 1 leva la prețul de 5 leva, iar un litru de lapte de vacă de 1-1,20 leva să coste 5,80 și 6,50 de leva în magazin, s-a plâns fostul ministru.
De ce nu formează fermierii bulgari cooperative
Întrucât există atât de mulți astfel de intermediari în lanțul de aprovizionare, se pune întrebarea logică de ce producătorii nu se unesc și nu negociază ei direct cu marile lanțuri de magazine. Exemplul producătorilor francezi de brânză Brie este prezentat adesea. Potrivit lui Vențislav Varbanov, bulgarii au o experiență amară cu copierea forțată, dar, pe de altă parte, nimeni nu a interzis în prezent producătorilor să se unească și să negocieze direct prețurile cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine.
Vărbanov consideră că motivul pentru care nu se întâmplă acest lucru este că nu există stimulente de la stat pentru ca producătorii să obțină un preț de vânzare mai bun fără ca intermediarii să profite între raft și magazin. În parlamentul anterior a fost stabilită o subvenție de 75% pentru crearea unui grup de producători și investiții comune. Până să se ajungă la un acord, s-a renunțat la acest lucru și s-au instituit în final subvenții de 50%, a amintit Vențislav Varbanov. Ce logică există atunci și de ce ar trebui un producător agricol cu o subvenție de 50% să coopereze cu cineva, să creeze joint ventures și să se împartă responsabilitatea, s-a întrebat fostul oficial.