Focar de pestă porcină, confirmat în Botoșani: Autoritățile impun măsuri drastice de control

porc, pasari, fermieri, plati foto: pexels.com/@Mark Stebnicki

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din Botoșani a fost convocat marți într-o ședință extraordinară, după ce a fost confirmată prezența unui focar de pestă porcină africană în două exploatații de porci din comuna Corni. Anunțul a fost făcut de prefectul județului, Dan Nechifor, iar autoritățile locale au început implementarea măsurilor pentru a preveni răspândirea virusului, conform știri.botoșani.ro.

Primele suspiciuni de pestă porcină au apărut la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit lui Ovidiu Aionițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani. Deși la început testele de laborator nu au confirmat prezența virusului, noile cazuri apărute sâmbătă au determinat autoritățile să acționeze cu rapiditate.

Vineri au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăvire într-o exploatație, unde s-a înregistrat mortalitate și la un porc, exploatația având în total 20 de capete porcine. Din fericire, laboratorul nu a confirmat pesta porcină la acel caz, însă sâmbătă au mai fost semnalate alte cazuri”, a explicat Aionițoaie.

Pentru a limita extinderea focarelor, s-a instituit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri

În urma recoltării de probe de sânge și trimiterii acestora la laboratorul din Suceava, rezultatele au confirmat luni prezența virusului în două exploatații din zonă. „Ieri (luni – n.red.) am avut buletinul de analiză din care, în cele două exploatații, s-a identificat virusul pestei porcine africane. Am declarat și notificat cele două focare de pestă porcină africană”, a adăugat directorul adjunct al DSVSA.

Un aspect pozitiv menționat de autorități este că nu au fost mutate animale din cele două exploatații, reducând astfel riscul de răspândire. „Focarele sunt la distanță foarte mică. Prin ancheta epidemiologică vom stabili dacă există vreo legătură între cele două focare”, a spus Aionițoaie.

Pentru a limita extinderea focarelor, s-a instituit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri, care include localitățile Corni și Brehuiești din Botoșani, dar și câteva din județul Suceava. În cadrul ședinței, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat un plan de măsuri care va fi aplicat în următoarea perioadă.

Autoritățile fac apel la populație să respecte cu strictețe măsurile impuse pentru a controla focarele de pestă porcină și pentru a preveni o potențială extindere a virusului în alte zone.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *