O depreciere a leului vine cu efecte negative puternice pentru numeroase persoane, precum românii care au credite sau chirii în euro, dar și pentru statul român care va rambursa împrumuturi în euro mai scumpe. Dar impactul îl va resimți toată populația, prin inflație, deoarece România importă o mare parte din ce consumă, iar toate aceste bunuri se plătesc în euro, așa că ele vor fi mai scumpe, conform Economedia.
Cursul euro/leu a fost pentru câțiva ani o ancoră puternică de stabilitate, iar BNR a intervenit pentru a menține euro sub 5 lei. Însă presiunile fiscal-bugetare, la care se adaugă instabilitatea politică și riscul alegerii unui președinte extremist au pus presiune extraordinară pe curs. Drept urmare, Banca Națională ar trebui să scoată prea mulți bani din rezerve pentru a-l mai menține la același nivel.
Impact asupra fermierilor români
Amintim că cursul oficial al euro a trecut oficial de 5 lei și a ajuns la un nivel istoric, marți. Acest prag nu a fost depășit nici măcar în perioada crizei pandemice din 2020, când economia României a intrat în recesiune. Pe piața interbancară acesta a ajuns aproape de 5,1 lei, iar unele casele de schimb valutar din Cluj ofereau euro la vânzare la 5,35 lei.
Fermierii români, deși pot beneficia pe termen scurt la exportul produselor agricole denominate în euro, sunt puternic afectați de scumpirea inputurilor esențiale din import: semințe de calitate, pesticide, îngrășăminte, furaje, dar și utilaje agricole (tractoare, combine) și piese de schimb pentru acestea. Aceste costuri majorate pot eroda profitabilitatea și pot duce la prețuri mai mari pentru produsele agricole autohtone.
Citește în continuare analiza pe Economedia.