Există încă prea multă foame pe glob, prea multă malnutriție și prea multă nesiguranță alimentară, a chiar mai rău, suntem într-o situație mai proastă decât în trecut pentru că s-au accentuat urgențele, și suntem foarte departe de obiectivul zero foame fixat pentru 2030. Acesta este mesajul FAO cu ocazia Zilei internaționale a alimentației, potrivit agenției italiene de știri Ansa. În fața acestui tablou general, este decisivă transformarea sistemelor agro-alimentare, în scopul unor echilibre noi, mai performante, în scopul sustenabilității.
Potrivit directorului geneal adjunct al FAO, Maurizio Martina, purtătorul de mesaj al instituției, datele ONU arată un număr de 733 milioane de persoane care suferă de foame la nivel mondial din cauza războaielor, șocurilor climatice și crizelor economice. În timp ce 2,8 miliarde de locuitori ai planetei sunt pur și simplu privați de o alimentație corectă.
Agricultura, parte integrantă a nevoii de transformare a sistemului alimentar
Agricultura, scrie Martina – el însuși fost ministru al Agriculturii în Italia, nu este un apendice al sustenabilității, ci parte integrantă a acestei provocări în direcția nevoii de transformare. E nevoie de recuperarea terenurilor și de intensificarea eforturilor în special în țările în curs de dezvoltare, avertizează reprezentantul FAO.
Este important de sublimiat că Ziua internațională a alimentației nu este doar un moment celebrativ, ci trebuie să fie un moment de mare responsabilitate, în primul rând a guvernelor, dar și a cetățenilor, care pot și ei să fie parte, de exemplu prin reducerea risipei de alimente, se mai precizează în mesajul oficial.
În aceste zile se desfășoară la Roma sub patronajul FAO forumul mondial World Food Forum (Wff), o săptămână întreagă dedicată temelor legate de sistemele agro-alimentare. În cadrul lui este găzduit și Global Youth Forum, la care participă lideri din generațiile tinere care s-au remarcat prin propuneri inovative și țintite spre o reală schimbare în domeniu. Este a patra ediției a acestui forum dedicat noilor generații.
FAO împlinește anul viitor 80 de ani de la înființare, ocazie cu care va urmează să fie deschis un muzeu permanent dedicat agriculturii și alimentației, găzduit de sediul de la Roma.