Speciile de pești invazive pot alunga speciile indigene, afectând echilibrul ecosistemelor în care apar. Una dintre modalitățile prin care ecologiștii i-au încurajat pe oameni să facă față acestor specii invazive este să le mănânce. În cazul unui pește invaziv, crapul asiatic, acest lucru s-a dovedit a fi o bătălie dificilă, transmite publicația The Cool Down.
Crapul asiatic a fost introdus în Statele Unite în anii 1970 și de atunci s-a răspândit pe căile navigabile din sudul și vestul mijlociu. Acești pești sunt adaptabili și rezistenți și consumă atât de mult plancton și alge încât înfometează speciile de pești indigeni care se bazează, de asemenea, pe aceste surse de hrană.
Experții se tem că, dacă vor ajunge în Marile Lacuri, rezultatele ar putea fi catastrofale.
În România, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că Lacul Sfânta Ana este în pericol din cauza înmulţirii unei specii de peşti invazivi, carasul argintiu, care a dus la deteriorarea calităţii apei, potrivit Agerpres. El a cerut Ministerului Mediului să se implice în rezolvarea problemei.
Schimbă numele peștelui pentru a-l face mai atractiv
Mișcarea tot mai mare de încurajare a oamenilor să pescuiască și să mănânce crap asiatic a întâmpinat un obstacol major: pentru mulți americani, peștele nu pare deosebit de apetisant.
O altă problemă a fost asocierea dintre crap și peștii de fund. „Numele a fost o barieră”, a declarat ecologistul Kevin Irons, de la Departamentul de Resurse Naturale din Illinois.
Pentru a combate această problemă, industria pescuitului de apă dulce a făcut un efort concertat pentru a schimba numele crapului asiatic în „copi”. Încercările anterioare de a redenumi pești subapreciați au avut un succes răsunător – mai ales în cazul peștelui din Patagonia, care a fost redenumit biban de mare chilian în anii 1990 și care este acum un produs popular în restaurante.
Oamenii din spatele mișcării de schimbare a denumirii crapului asiatic speră la un nivel similar de succes. Mai mulți bucătari susțin inițiativa. Printre aceștia se află și Sara Bradley, care a fost vedetă la Top Chef și care a inclus copi – pe care îl numește crapul argintiu de Kentucky – în meniul restaurantului său Freight House din Kentucky.
„Să cumpăr pește prins la aproximativ 20 de mile de mine și adus proaspăt în fiecare zi – mă simt mai bine decât să cumpăr somon scoțian, crescut în ferme”, a spus Bradley, „În plus, este delicios”, a adăugat ea.
Alte specii invazive pe care experții îi încurajează pe oameni să le mănânce sunt crabii albaștri din Italia, crabii verzi din New England și multe altele.