Cu aproape 44 de milioane de hectolitri produși și 728.000 de hectare cultivate în 2024, Italia se prezintă ca unul din liderii mondiali în producția de vin, potrivit datelor agenție de plăți în agricultură, (Agea), organism similar APIA de la noi. Totodată, datele oficiale ale agenției scot în evidență creșterea constantă a suprafețelor cultivate și a producției în ultimii ani, în paralel cu cantitatea fiind subliniate și valoarea culturală și tradiția istorică a sectorului vitivinicol italian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Toate bune și frumoase, numai că, atrage atenția o mare organizație profesională a viticultorilor italieni, vânzările rămân în urma producției. O recoltă de 50 de milioane de hectolitri, anul acesta, cu puțin peste nivelul celei de anul trecut, în contextul unei cereri scăzute, ar duce la un stoc în cramă de aproximativ 90 de milioane de hectolitri până în octombrie, adică echivalentul a aproape două recolte, avertizează Unione vini, o mare federație de producători, potrivit agenție Ansa.
O astfel de situație este nesustenabilă în contextul actual și ar duce la o scădere efectivă a valorii de piață a vinului italian de 5,3%, adică peste o jumătate de miliard de euro pierdere netă între 2025 și 2024, precum și la o scădere cu două cifre a prețului mediu de producție. În acest context general, care afectează toate țările producătoare, Italia este însă singura care a cărei suprafață cultivată cu viță de vie a crescut și, implicit acesteia, și potențialului de producție.
Această imagine a sectorului vinicol italian reiese din raportul de analiză Unione vini, prezentat recent în cadrul Adunării Generale a asociației, care numără peste 800 de membri și reprezintă 85% din exportul italian de vin.
Un excedent de 7-8 milioane de hectolitri anual
„Problemele existau și înainte dar am fost ‘salvați’ de două recolte excepțional de mici față de medie; acum este nevoie de un moment de reflecție și de modestie: trebuie să producem cu 7-8 milioane de hectolitri mai puțin pentru a menține controlul asupra uneia dintre cele mai profitabile ramuri ale balanței comerciale italiene”, a explicat președintele proaspăt reconfirmat pentru următorii trei ani ai organizației, Lamberto Frescobaldi.
Potrivit analizei prezentate, în primele cinci luni ale acestui an s-au înregistrat scăderi semnificative ale volumelor de vin consumate pe toate cele patru piețe principale de desfacere (Italia: -1,8%, SUA: -4,7%, Marea Britanie: -3%, Germania: -9,6%), care împreună generează 73% din cifra de afaceri a companiilor italiene de vin. Iar vânzările în retail au scăzut și ele cu o medie de 3,4%, o creștere ușoară înregistrând doar vinurile spumante.