Există beneficii reale pentru sănătate dacă spălați orezul înainte de a-l găti? De ce consumul frecvent de orez la mai multe mese pe zi poate fi nesănătos, în special pentru sugari și copii

orez cu mazare, mancare Sursa Foto: Pexels

Orezul este un aliment de bază ușor de preparat, care este o parte esențială a dietei multor oameni. Dar înainte de a arunca orezul într-o oală cu apă, este cel mai sănătos să îl spălați mai întâi?

Fie că este cu bob lung sau scurt, alb sau brun, orezul este unul dintre cele mai comune alimente din lume, scrie health.com

Dacă gătești cât de cât, se poate spune că ai făcut probabil orez. Acest proces simplu implică, de obicei, fierberea boabelor de orez în apă fierbinte până când orezul este fraged.

Deși spălarea orezului nu este o condiție prealabilă necesară pentru prepararea acestui fel de mâncare comună, există atât motive de siguranță alimentară, cât și culinare pentru care unii oameni ar putea alege să ridice boabele înainte de a le găti.

Pe TikTok, discuțiile despre arsenicul din orez și promisiunea unui produs finit mai pufos au alimentat popularitatea spălării orezului. Aceste tipuri de videoclipuri au stârnit, de asemenea, conversații mai ample despre cele mai bune modalități de clătire a orezului pentru rezultate cât mai sănătoase.

Iată ce au de spus experții despre dacă este mai sănătos să clătești orezul înainte de a-l găti sau dacă această practică este pur și simplu un pas inutil.

Spălarea orezului poate avea beneficii culinare și de siguranță alimentară

La fel cum mulți susțin, experții spun că este adevărat că clătirea orezului ar putea să-l aducă de la prea lipicios la tulbure.

“Spălarea orezului înainte de a fi gătit ajută la îndepărtarea amidonului topic, ceea ce conferă orezului o textură mai pufoasă atunci când este gătit”, a declarat pentru Health Kaitlin Sass, cercetător în domeniul alimentar și manager senior de cercetare și dezvoltare pentru compania de orez Lundberg Family Farms.

Atunci când acest amidon topic este redus, boabele de orez nu sunt la fel de susceptibile de a se lipi unele de altele.

Dincolo de aplicația sa culinară, mai există un alt motiv pentru care ați putea dori să spălați orezul: îl va face mai sigur de mâncat.

Clătirea orezului ar putea ajuta la spălarea materialelor nedorite, a spus Sass, inclusiv orice resturi care ar putea călători de la fermă la masă, cum ar fi murdăria sau pietricele mici.

Spălarea ar putea, de asemenea, să elimine unele microplastice din ambalajele alimentare. Un studiu realizat în 2021 în Journal of Hazardous Materials a constatat că spălarea orezului înainte de gătit a redus contaminarea cu plastic cu 20-40%.

Există, de asemenea, dovezi limitate conform cărora curățarea orezului disponibil în comerț ar putea reduce concentrațiile de arsenic ale acestuia. Arsenicul se găsește în mod natural în sol și în apă și este considerat toxic.

O revizuire din 2023 a remarcat că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a raportat concentrații de arsenic anorganic, de obicei, în medie, de aproximativ 92 de părți pe miliard (ppb) pentru orezul alb și 154 ppb pentru orezul brun. FDA nu are îndrumări privind nivelurile de arsenic din orez în general, dar stabilește un nivel de 100 ppb pentru cerealele din orez pentru sugari.

Schimbările climatice ar putea, de asemenea, agrava problema – cercetătorii au descoperit că temperaturile mai ridicate pot duce la concentrații mai mari de arsenic în orez.

Dar cercetările arată că clătirea orezului ar putea fi o soluție la domiciliu pentru a reduce toxicitatea orezului alb. Iar pentru a elimina arsenicul din orezul brun sau alb, puteți încerca să fierbeți orezul în apă clocotită timp de cinci minute, înainte de a arunca apa și de a găti orezul așa cum ați face-o în mod normal.

“Potrivit FDA, gătitul în 6 până la 10 părți de apă la o parte de orez și scurgerea apei după gătire poate reduce arsenicul anorganic cu 40-60%”, a adăugat Taylor Janulewicz, RDN, dietetician cu practică privată cu sediul în Arizona.

Cu toate acestea, chiar dacă spălați orezul pentru a scăpa de arsenic, nu este o metodă infailibilă.

“Deși clătirea orezului poate oferi un anumit potențial de reducere a nivelului de arsenic, dovezile nu sunt concludente, iar rata de reducere variază”, a declarat Janulewicz pentru Health.

De asemenea, este important de menționat că organizațiile naționale și globale de sănătate, cum ar fi FDA, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și altele, monitorizează orezul (și alte alimente) pentru a se asigura că nivelurile de arsenic sunt în general sigure – deci spălarea nu este strict necesară, a adăugat Sass.

Dezavantajele spălării orezului

Deși spălarea orezului îi poate îmbunătăți textura și poate scăpa de materialele nedorite, este posibil să nu doriți să lăsați boabele la înmuiat prea mult timp, a recomandat Sass.

“Clătirea sau înmuierea repetată a orezului în mod repetat pentru perioade lungi de timp înainte de a fi gătit poate să elimine o parte din nutrienții săi”, a explicat ea.

În timp ce spălarea orezului îndepărtează amidonul topic, poate elimina și o cantitate mică de fibre benefice numite amidon rezistent, a spus Janulewicz. Cu toate acestea, acest amidon rezistent – asociat cu o funcție intestinală îmbunătățită și cu niveluri stabile de zahăr din sânge – poate fi de fapt crescut dacă orezul este refrigerat.

Dar clătirea orezului poate reduce, de asemenea, nutrienți precum fierul sau vitaminele B solubile în apă, inclusiv folatul, niacina și tiamina, a adăugat Janulewicz. De fapt, gătitul orezului în cantități excesive de apă – o metodă folosită pentru a reduce arsenicul – poate scădea nivelurile acestor nutrienți cu 50-70%.8 Dacă sunteți preocupat de obținerea unei cantități suficiente din acești nutrienți în dieta dvs., este posibil să doriți să săriți peste clătirea orezului.

Alte obiceiuri sănătoase pentru a face orez

Indiferent dacă decideți sau nu să clătiți orezul înainte de a-l găti, există și alte obiceiuri de care trebuie să țineți cont pentru a prepara orez sănătos și gustos.

Pentru început, pentru a limita expunerea la arsenic, cel mai bine este să nu mâncați orez – spălat sau nespălat – prea des. Consumul frecvent de orez la mai multe mese pe zi poate fi nesănătos, în special pentru sugari și copii, al căror organism poate fi mai sensibil la supraexpunere, a spus Sass.

De asemenea, este posibil să puteți limita expunerea prin cumpărarea unor tipuri de orez cu concentrații mai mici de arsenic – datele Consumer Reports din 2014 au numit orezul basmati alb cultivat în California, India sau Pakistan și orezul sushi din SUA ca fiind cele mai sigure alegeri.9

Atunci când includeți orezul în dieta dumneavoastră, experimentați diverse metode de preparare. Dacă sunteți obișnuit să fierbeți pur și simplu boabele în apă, încercați să înlocuiți un bulion de oase cu conținut scăzut de sodiu pentru un plus de aromă și proteine.

Amintiți-vă, de asemenea, că orezul poate juca mai mult decât un rol secundar la mese. Pentru mai multă varietate alimentară, puteți încerca să preparați boluri de cereale sau risotto sau puteți folosi soiuri de cereale scurte, medii și lungi pentru a schimba rutina obișnuită de orez.

Și pentru a amplifica factorul de sănătate al preparatelor din orez, alegeți din când în când orez brun integral. Este posibil să doriți să luați măsuri pentru a reduce nivelul de arsenic, dar, în general, orezul brun conține mai multe fibre și proteine decât orezul alb, ceea ce îl face o alegere nutritivă.

Sursa Foto: Health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *