Doi inspectori de la una dintre cele mai renumite firme de certificare în domeniul agriculturii ecologice au semnat, luna trecută, acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Inspectorii Remus Florin Onofrei și Maricel Mihalcea au recunoscut faptul că au atestat, în fals, faptul că mai multe livezi ale unor fermieri erau ecologice, ceea ce le-a permis proprietarilor să primească bani din fonduri europene de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.
Cei doi inculpați au acceptat să primească 2 ani, respectiv 3 ani de închisoare, cu suspendare, și vor presta muncă în folosul comunității. Agenția s-a constituit parte civilă în procesele penale pentru a recupera sumele achitate în mod necuvenit.
În acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Maricel Mihalcea și consultat de reporterul G4Media.ro se arată că acesta a comis infracțiunile de fals intelectual (3 acte materiale), uz de fals (3 acte materiale) și complicitate la o infracțiune împotriva intereselor Uniunii Europene (4 acte materiale).
În zilele de 4 și 5 septembrie 2021, în calitate de inspector al firmei de certificare CertRom SRL, Mihalcea s-a deplasat la proprietățile unor fermieri și a întocmit rapoarte în care a atestat, în fals, că acestea respectau cerințele pentru a fi certificate ca practicând agricultură ecologică.
Era vorba de suprafețe totale de aproape 135 de hectare, în mare parte ocupate de livezi de pruni și meri.
După ce au primit certificatele, fermierii au încasat, din fonduri europene aflate la dispoziția Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), plăți compensatorii pentru pachetul ”livezi aflate în conversie la agricultura ecologică” și pachetul ”pajiști permanente aflate în conversie la agricultura ecologică”. Pentru fiecare hectar de livadă, APIA a plătit 620 de euro pe an, iar pentru pajiști – 143 de euro pe an.
Din contopirea tuturor pedepselor, pentru Mihalcea a rezultat o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare.
În plus, el trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Iaşi sau în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Acordul de recunoaștere a fost admis astăzi, de Tribunalul București, judecătorul lăsând nesoluționată acțiunea civilă demarată de APIA pentru recuperarea sumelor achitate fermierilor în mod necuvenit.
În cadrul aceleiași anchete a DNA, a fost inculpat și și-a recunoscut vina inspectorul Florin Remus Onofrei, acuzat că, în septembrie 2020, a atestat, tot în fals, calitatea de agricultură ecologică pentru altă suprafață de teren, cultivată tot cu meri și pruni. În total, Onofrei a primit 2 ani de închisoare, cu suspendare, și, la fel ca Mihalcea, trebuie să frecventeze un curs de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. În acest dosar, admiterea acordului de recunoaștere este anunțată pentru data de 4 iulie. APIA s-a constituit parte civilă și în acest dosar.
Context
Potrivit unor date recente agricultura ecologică din România este în curs de extindere, atingând aproape 7% din totalul suprafeței agricole a țării. Există 13.260 de operatori în sectorul agriculturii ecologice, care administrează peste 644.519 hectare, din care 422.776 hectare sunt certificate ecologic. Cele mai întâlnite culturi în sistem ecologic sunt: pășunile, plantele de nutreț, livezile de pruni și meri, grâul, porumbul, mierea și nucile. La raft, prețurile produselor ecologice sunt sensibil mai mari decât ale celor ”clasice”, pentru care au fost utilizate substanțe chimice.