Euro 2024 gastronomic, 7 iulie: Optimi de finală – Portugalia vs. Slovenia. Pastéis de Nata vs. Potica

euro 2024, euro 2024 gastronomic, Portugalia, Slovenia, pastis de nata, potica, cozonac cu nuca Colaj foto: G4Food

În al doilea meci al zilei de 1 iulie pe teren se vor afla față în față Portugalia și Slovenia. G4Food vă propune un meci gastronomic între preparate tradiționale din cele două țări. Astăzi: Pastéis de nata vs. Potica 

Pastéis de nata. Desertul perfect pe care nu-l poți rata în Portugalia

Pastéis de Nata este cu siguranță un preparat din bucătăria portugheză pe care ar trebui să-l încerci. De preferință, câte unul în fiecare zi. Acest desert tradițional portughez constă într0un coșulet de foietaj umplut cu cremă. Când muști din el, simți aluatul crocant și crema moale. Nu prea dulce, este un desert rafinat, cu textura incredibilă.

Sunt multe legende legate de această prăjiturică. Povestea spune că la mănăstirea Santa Maria de Belem din Lisabona, călugării catolici au inventat-o, pentru că le rămâneau foarte multe gălbenușuri. Albușurile se zice că le foloseau pentru apretat rufele. Iar din gălbenușuri făceau cremă cu care umpleau foietaje.

Ingrediente:

Un pachet de aluat foitaj (400 g)

Un ou întreg

4 gălbenușuri (70-80 g)

150 g zahăr tos

Coaja de la o lămâie

250 g smântână cu minim 32% grăsime

1 lingură extract de vanilie

Opțional zahăr pudră și scorțișoară măcinată pentru servit

Mod de preparare:

Preîncălzim cuptorul la 260 de grade celsius, înainte de a ne apuca de întins aluatul în forme. Prima dată ne ocupăm de crema de gălbenușuri și vom pune într-un castron bine spalat și degresat gălbenușurile împreună cu zahărul, extractul de vanilie, coaja de lămâie și smântâna. Așezăm cu mare atenție castronul pe o oală cu apă, pe care o punem la fiert, astfel încât fundul castronului să nu atingă apa. Amestecăm încontinuu, până obținem o cremă fină și  de consistența unui sos, nu trebuie să fie groasă. Strecurăm compoziția de gălbenușuri și o lăsăm la temperat.

Desfacem foaia de aluat. Ungem cu oul bătut. Se rulează strâns și se dă din nou la rece pentru o oră. Se scoate aluatul de la frigider și se taie felii în funcție de marimea formelor. Vorbim de forme mici, ca cele pentru brioșe. Se întinde aluatul pe pereții formelor cu ajutorul degetelor ușor udate cu apă. E oblicatoriu ca aluatul să depășească forma cu jumătate de centimetru, iar grosimea aluatului din formă să nu treacă de 4 milimetri.

Ies 12 bucăți. Se toarnă compoziția de gălbenușuri până la baza de sus a formelor (nu a aluatului) și se dau la cuptor pentru 15-16 minute sau până se rumenesc la suprafață.

Dacă vă place pudrați-le cu zahăr și scorțișoară.

Rețeta preluată de la ChefNicolaeTomescu.

Potica slovenă. Seamănă cu cozonacul românesc, dar este altfel împachetată

Se aseamănă foarte mult cu cozonacul nostru tradițional, ingredientele fiind aproape aceleași. Ce diferă și îl face mai spectaculos, este tehnica de formare a cozonacului. Ca și la noi se consumă de Paște și Crăciun. Ca și la noi, are multe tipuri de umpluturi, mac, zahăr etc, dar variantă tradițională este cu nucă.

Diferența majoră este că se întinde o foaie mare și subțire pe care se pun din loc în loc umpluturile. În final va avea o secțiune cu decor romboid.

Ingrediente aluat:

680 de grame de făină

250 ml de lapte

100 de grame de unt moale

3 ouă

200 de grame de zahăr

30 de grame de  drojdie proaspătă

Coaja rasă a unei lămâi și a unei portocale (netratate)

1 fiolă esență de rom

1 praf de sare

Pentru umplutură:

500 de grame de miez de nucă

150 de grame de zahăr brun

20 de grame de cacao

100 ml de lapte călduț

50 de grame de unt topit

1 gălbenuș

În plus:

unt pentru uns tăvile

1 ou pentru uns prăjitura înainte de coacere.

Este important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei înainte de începerea preparării. Din cantitățile date se obțin doi cozonaci.

Mod de preparare:

  1. Preparare maia: Într-un bol, dizolvați drojdia în 150 ml de lapte, amestecați cu 2 linguri de zahăr și 5 linguri de făină. Acoperiți bolul și așezați-l într-un loc călduros pentru ca drojdia să se activeze și maiaua să își dubleze volumul.
  2. Laptele și zahărul: Puneți la foc mic, într-o cratiță, restul de lapte și zahărul și amestecați până când zahărul se topește și laptele se încălzește bine, dar nu încât să ajungă la punctul de fierbere.
  3. Frământarea aluatului: Într-un bol mare, cerneți făina, puneți sarea, coaja de lămâie și pe cea de portocală, gălbenușurile, maiaua și untul moale și începeți să încorporați treptat laptele. Continuați să frământați manual sau cu ajutorul unui mixer, până când obțineți un aluat moale și puțin lipicios.
  4. Dospirea: Acoperiți cu folie aluatul și lăsați-l să  dospească la o temperatură de cel puțin 24 de grade, timp de o oră și jumătate sau până când își triplează volumul.
  5. Umplutura: În acest timp, ocupați-vă de umplutură. Măcinați fin nuca și amestecați-o cu celelalte ingrediente. Dați umplutura deoparte.
  6. Modelarea cozonacului: Când aluatul a dospit, îl frământați ușor și împărțiți în două părți egale. La acest pas e bine să folosiți un cântar de bucătărie. Presărați făină pe blatul de lucru și întindeți cu sucitorul o foaie subțire și dreptunghiulară. Lungimea foii ar trebui să fie cam de 3 ori lungimea tăvii în care coaceți cozonacii. Asigurați-vă că foaia nu se lipește de blat.
  7. Rularea: Întindeți într-un strat uniform jumătate din umplutură. Rulați încet și foarte strâns, obținând un rulou lung. Așezați-l în formă de zig-zag, apoi transferați-l în tava unsă cu unt pe două rânduri: două părți pe fundul tăvii, iar a treia lungime deasupra, între cele două. Procedați similar și cu cea de-a doua jumătate de aluat.
  8. Coacerea: Ungeți cozonacii cu ou și lăsați-i să crească 30 de minute, la temperatura camerei. În acest timp, preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Ungeți din nou cozonacii cu ou și dați-i la cuptor timp de 45-50 de minute sau până când trec de testul „scobitorii”. Acoperiți cozonacii cu o hârtie de copt pe tot parcursul coacerii.
  9. Răcirea: După ce îi scoateți din cuptor, lăsați-i 5 minute, scoateți-i din tăvi și așezați-i pe un grătar metalic până când se răcesc complet.

Rețeta preluată de la CevaBun.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *