Egiptul a importat 6,3 milioane tone de grâu rusesc în sezonul 2024/25 / A fost o creştere de 70% în ritm anual, susţin analiştii

Grâu rusesc, cumpărat de Egipt și Turcia Foto: Dreamstime/Alexan24
Egiptul, cel mai mare cumpărător de grâu rusesc, a importat 6,3 milioane de tone de grâu rusesc în perioada iulie 2024-ianuarie 2025, o creştere de 70% în ritm anual, au estimat luni analiştii de la Rusagrotrans, principalul transportator feroviar de cereale pe calea ferată din Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Analiştii de la  Rusagrotrans susţin că exporturile de grâu ale Rusiei au continuat într-un ritm record în sezonul agricol curent, în condiţiile în care, în total, Rusia a exportat 32,2 milioane de tone de grâu, cu 1,3% mai mult decât în aceiaşi perioadă a sezonului agricol anterior.
Accelerarea exporturilor precede noile cote la export, care vor intra în vigoare la 15 februarie şi vor frâna exporturile. Conform noilor cote, Rusia poate exporta 10,6 milioane de tone de grâu până la data de 1 iulie 2025.

Și Turcia e în topul cumpărătorilor

Bangladesh-ul, care a cumpăra 2,3 milioane de tone, a devenit al doilea mare cumpărător de grâu rusesc în sezonul 2024/25, în timp ce Turcia, care a introdus o interdicţie la importuri, în ideea de a-şi proteja piaţa internă, a căzut pe locul al treilea în topul cumpărătorilor de grâu rusesc, în condiţiile în care importurile sale de grâu rusesc au scăzut cu 47% în ritm anual.
Pe locurile următoare se situează Algeria, care a cumpărat 1,7 milioane de tone de grâu rusesc în sezonul 2024/25, şi Kenya, care a cumpărat 1,4 milioane de tone.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, a livrat peste hotare cantităţi foarte mari de grâu în ultimele luni, în pofida eforturilor guvenului de a frâna aceste exporturi.
Săptămâna trecută, mai mulţi traderi şi analişti intervievaţi de Reuters au declarat că importurile mondiale de grâu ar putea scădea în acest an, pe măsură ce încetinirea economică în rândul principalilor cumpărători, aprecierea dolarului şi producţiile locale mari de cereale vor diminua achiziţiile de peste hotare, ceea ce va pune presiune asupra preţurilor chiar dacă stocurile globale sunt la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *