Pudra de curry este un amestec de condimente cu o nuanță aurie și o aromă complexă. Conține mai multe condimente precum turmeric, coriandru, chimen, schinduf și ardei iute. Alte adaosuri comune sunt ghimbirul, piperul negru, semințele de muștar, frunzele de curry și semințele de fenicul.
Pudra de curry poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate datorită numeroaselor condimente sănătoase pe care le conține.
Iată câteva beneficii impresionante pentru sănătate ale pudrei de curry:
-
Proprietăți antiinflamatorii puternice
Componentele din acest amestec au beneficii antiinflamatorii. Turmericul, unul dintre principalele condimente din amestec, conține un pigment numit curcumină este binecunoscută pentru capacitatea sa de a lupta împotriva inflamației prin reglarea proteinelor inflamatorii, cum ar fi interleukina-6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-alfa).
Atât cercetările pe oameni, cât și pe animale au arătat că turmericul și curcumina izolată ameliorează simptomele bolilor inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrita și boala inflamatorie intestinală. Dar și alte condimente întâlnite în mod obișnuit în pudra de curry, inclusiv ardeiul iute și coriandru, oferă și efecte antiinflamatorii.
Ardeii iute conțin un compus numit capsaicină care acționează ca o forță antiinflamatoare puternică.
Coriandrul a fost folosit ca agent antiinflamator în practicile de medicină tradițională încă din cele mai vechi timpuri, iar cercetările la rozătoare sugerează că tratamentul cu acest condiment poate reduce simptomele bolilor inflamatorii intestinale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest efect la oameni.
-
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Cercetările au demonstrat că amestecul de condimente poate stimula fluxul sanguin și poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge, ceea ce, la rândul său, poate scădea riscul de boli de inimă.
Un mic studiu a arătat că consumul a 180 de grame dintr-o masă care conține praf de curry a îmbunătățit fluxul sanguin în artera brahială. Acest lucru a fost atribuit conținutului ridicat de antioxidanți al curry.
Un alt studiu efectuat pe peste 100.000 de persoane a constatat că cei care au consumat alimente cu pudră de curry de 2-3 ori pe lună până la o dată pe săptămână au avut niveluri semnificativ mai mici de trigliceride în comparație cu persoanele care au consumat curry mai puțin de o dată pe lună.
În plus, unele cercetări arată că consumul de curry poate avea efecte favorabile asupra nivelului tensiunii arteriale, deși sunt necesare mai multe cercetări. Deoarece hipertensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și al colesterolului sunt factori de risc pentru boli de inimă, consumul de pudră de curry poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare asupra modului în care pudra de curry poate afecta pozitiv sănătatea inimii și scăderea factorilor de risc pentru bolile de inimă.
-
Poate avea efecte anticancerigene
Numeroase studii în eprubetă au descoperit că turmericul, în special, poate lupta împotriva anumitor celule canceroase. Curcumina, principalul compus activ din turmeric, este cunoscută ca având proprietăți puternice de combatere a cancerului. Induce moartea celulelor canceroase și inhibă răspândirea celulelor canceroase prin suprimarea căilor specifice de semnalizare din organism.
Un studiu efectuat pe 126 de persoane cu cancer colorectal a arătat că suplimentarea cu 1.080 mg de curcumină pe zi timp de 30 de zile a crescut moartea celulelor canceroase și a scăzut inflamația.
Cercetările au arătat, în mod similar, că alte condimente cu pudră de curry, cum ar fi ardeii iute, coriandru și chimen, pot oferi, de asemenea, efecte anticancerigene puternice.
Unele cercetări sugerează că pudra de curry poate avea proprietăți anticancerigene puternice, dar sunt necesare mai multe studii.
-
Conține antioxidanți puternici
Antioxidanții sunt compuși care ajută la prevenirea deteriorarii celulare cauzate de moleculele reactive cunoscute sub numele de radicali liberi.
Prea mulți radicali liberi în corp pot duce la stres oxidativ. Acesta este asociat cu bolile de inimă, cancerul și declinul mental. Consumul de alimente bogate în antioxidanți poate reduce efectele stresului oxidativ și poate reduce riscul de îmbolnăvire.
Pudra de curry conține o mulțime de antioxidanți, cum ar fi curcumină, quercetină, pinen, luteină, zeaxantina și cuminal.
Un mic studiu a demonstrat că mesele care conțin 6-12 grame de pudră de curry a redus semnificativ alantoina. Aceasta este un marker al stresului oxidativ – în comparație cu consumul de mese care nu conțin curry. Prin urmare, adăugarea de pudre de curry bogată în antioxidanți la mese poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și a riscului de îmbolnăvire, potrivit Health Line.
Alte beneficii:
În plus față de potențialele beneficii enumerate mai sus, consumul acestui amestec aromat de condimente poate îmbunătăți sănătatea astfel:
- Poate ajuta la scăderea nivelului de zahar din sânge
- Poate îmbunătăți sănătatea creierului
- Poate îmbunătăți senzația de plenitudine
- Are proprietăți antifungice și antibacteriene
- Poate stimula sănătatea digestivă
De reținut este faptul că aceste beneficii sunt în mare parte legate de componentele individuale ale pudrei de curry și nu de amestecul de condimente în sine. Sunt necesare mai multe cercetări care implică utilizarea pudrei de curry pentru a îmbunătăți sănătatea.