Aswagandha, noul supliment la modă pentru reducerea stresului și a insomniei. Beneficii și riscuri

Sursa Unsplash

Așa cum descrie National Institute of Health, ashwagandha este o plantă utilizată în medicina tradițională ayurvedică. Există mențiuni despre ea și în medicina europenilor din perioada medievală. Se recomandă pentru tratatarea deficiențelor de somn, pentru stres și anxietate. De asemenea și pentru îmbunătățirea funcției cognitive. Ashwagandha este cunoscută și sub numele de Withania somnifera sau ginseng indian. În general, suplimentele realizate din această plantă conțin extract din rădăcini sau din rădăcini și frunze.

Beneficii și efecte adverse

Din (nu foarte multele) studii derulate până în prezent, persoanele care au consumat extractul de ashwagandha între 6 și 8 săptămâni au constatat o reducere a stresului și anxietății, rezultate asemănătoare obținându-se și cazul celor diagnosticate cu  insomnie și oboseală cronică. Ashwagandha, de asemenea, a redus nivelul hormonului stresului. În cazul insomniilor, cei afectați au declarat că, după administrarea acestei plante, au adormit mai repede, pentru mai multe ore și trezindu-se mai rar în timpul nopții.

Nu au fost constatate efecte adverse semnificative la utilizarea suplimentelor timp de trei luni maximum. Dar trebuie spus că anumiți subiecți au raportat problema stomacale, scaune moi, senzații de vomă sau de somnolență. În foarte puține cazuri au apărut leziuni hepatice sau ale funcționării glandei tiroide. În plus, suplimentul nu este recomandat celor care iau medicamente pentru tiroidă, diabet, tensiune arterială, celor cărora li s-au prescris sedative sau utilizează medicamente imunosupresoare. Studiile au relevat că efectul tuturor acestor medicamente poate fi modificat prin interacțiunea cu planta ayurvedică. Nu este recomandată nici în cazul gravidelor sau femeilor care alăptează și pare să nu fie sigură pentru bolnavii de prostată.

Cereți întotdeauna sfatul medicului

Niciodată nu utilizați însă un supliment alimentare fără a discuta cu medicul, întrucât, așa cum ați observat, poate interacționa și reduce sau amplifica efectele unor medicamente pe care le luați sau unor afecțiuni de care suferiți. Și cel mai important, niciodată nu înlocuiți un medicament prescris de medic cu un supliment, indiferent cât de la modă și de recomandat ar fi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *