LIVE UPDATE | Donald Trump impune taxe vamale reciproce la nivel mondial. Exporturile mărfurilor europene către Statele Unite vor fi taxate cu 20% / Fitch: Taxele vamale americane au ajuns la cel mai ridicat nivel din 1910 până în prezent

Trump-tarife-1024x640 foto: economedia.ro

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că impune taxe vamale pentru toate statele lumii, cu o „taxă vamală de bază minimă” de 10%, începând din 5 aprilie. Totuși, pentru unele state, taxele vamale vor fi mai mari și vor intra în vigoare pe 9 aprilie. De exemplu, pentru UE taxele vamale vor fi de 20%. În plus, Trump a anunțat taxe vamale de 25% pentru toate automobilele produse în afara SUA.

Citește și: ANALIZĂ | „Liberation Day” declanșează un val de schimbări în economia mondială. În ce măsură și cum va fi afectată economia europeană?

UPDATE 13: 30: Maroš Šefčovič, comisarul UE pentru comerț, a anunțat pe rețelele sociale că mâine va discuta cu omologii americani pe marginea situației nou create, confirmând opțiunea Executivului UE de a reacționa cu calm.

„Tarifele nejustificate se întorc inevitabil împotriva celor care le impun. Vom acționa într-un mod calm, etapizat cu grijă și unitar, calibrându-ne răspunsul, oferind în același timp suficient timp pentru negocieri. Însă nu vom rămâne pasivi dacă nu vom reuși să ajungem la un acord echitabil”, a spus acesta.

UPDATE 13: 25: Războiul taxelor vamale impuse de președintele Trump întregii planete va fi resimțit de fermierii români prin prisma scumpirii utilajelor agricole americane, spune în exclusivitate pentru G4Food Mihai Ivașcu, director marketing Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România- APIMAR a declarat că va fi un oarecare impact, dar nu fermierul român va fi cel care va pierde în final.

„Tot americanii vor pierde, până la urmă. 10% din utilajele care se comercializează în România sunt produse în SUA. Fermierul român se va orienta spre produse fabricate în Europa”, este de părere acesta.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


UPDATE ora 13: 20: Europarlamentarul PPE/PNL Siegfried Mureșan: Niciodată, în ultimii 100 de ani, izolarea economică nu a dus la bogăție, scrie g4media.ro

„Dimpotrivă, a dus la sărăcie. Noi nu vrem să ne izolăm de Statele Unite ale Americii. Însă noua administraţie SUA pare să dorească să se izoleze de restul lumii. Acest conflict comercial declanşat de Donald Trump afectează pe toată lumea, dar, mai ales, economia SUA. Întreprinderile şi cetăţenii americani vor resimţi rapid consecinţele negative ale acestui plan, mai ales prin creşteri de preţuri”, spune Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul arată că, până atunci, obiectivul nostru principal în Uniunea Europeană este să ne protejăm cât mai bine cetăţenii şi întreprinderile de efectele acestor măsuri unilaterale ale SUA.

„Europa este adevăratul partener al SUA, iar SUA este adevăratul partener al Europei. Inamicul este reprezentat de autocraţiile precum Rusia, care vor să profite de situaţia actuală. Cu cât Donald Trump şi administraţia sa îşi vor aminti mai repede acest lucru, cu atât mai bine pentru toţi cei care credem în democraţie, libertate şi dezvoltare economică”, menţionează europarlamentarul român.

UPDATE ora 13: 15: Financial Times și-a exprimat uluirea față de modul de calcul al noile tarife vamale anunțate miercuri seara de Donald Trump. Jurnaliștii de la această publicații au comparat cifrele pentru mai bine de 20 de țări și au ajuns la concluzia că este vorba de o metodă absurdă, scrie economedia.ro.

Se presupune că ratele s-au bazat pe calculele reprezentantului comercial al SUA privind „tarifele impuse produselor americane”. Dar acestea nu au provenit din nicio rată evidentă care a fost impusă efectiv, după cum a subliniat cunoscutul economist american Paul Krugman.

Așadar, cum au ajuns la aceste cifre în primul rând?, se întreabă cei de la la Financial Times. care au tras apoi următoarea concluzie:

“Se pare că există o anumită metodă în nebunie! Este doar o metodă absurdă, dacă este ceea ce credem noi”, se mai precizează în analiza cotidianului financiar britanic.

UPDATE ora 13: 00: JP Morgan anticipează o recesiune mondială în 2025, scrie agenția Ansa, citând CNN.

Dacă SUA vor menține taxele vamale semnificative anunțate, există un risc de recesiune pentru economia americană și globală în 2025. Acest avertisment a fost făcut de JPMorgan într-o notă adresată investitorilor.

„Subliniem că aceste politici, dacă vor fi menținute, vor împinge probabil economia americană și globală în recesiune anul acesta”, au declarat analiștii.

JPMorgan consideră că tarifele vamale ar crește taxele pentru americani cu 660 de miliarde de dolari pe an, ceea ce ar reprezenta cea mai mare creștere fiscală din memoria recentă. De asemenea, aceste măsuri vor duce la o creștere a prețurilor, adăugând 2% la indicele prețurilor de consum, un indicator al inflației din SUA, care a avut dificultăți în ultimii ani să revină la niveluri mai stabile. Considerăm implementarea completă a acestor politici drept un șoc macroeconomic semnificativ”.

UPDATE ora 12:30: China îndeamnă Washingtonul să anuleze „imediat” noile tarife şi promite să riposteze pentru a-şi apăra „drepturile şi interesele”

China a cerut joi Statelor Unite să “anuleze imediat” noile tarife anunţate de preşedintele Donald Trump, taxe care îi afectează puternic produsele, promiţând să riposteze pentru a-şi apăra “drepturile şi interesele”, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Creşterea taxelor este astronomică pentru gigantul asiatic, care este vizat de o nouă taxă de import de 34%, pe lângă taxele vamale de 20% deja instituite de administraţia preşedintelui american Donald Trump.

“China îndeamnă Statele Unite să anuleze imediat tarifele unilaterale şi să rezolve în mod corespunzător disputele cu partenerii săi comerciali printr-un dialog echitabil”, a transmis Ministerul Comerţului din China.

Potrivit ministerului chinez, această ofensivă protecţionistă a SUA, fără precedent din anii 1930, “pune în pericol dezvoltarea economică globală” şi ameninţă lanţurile internaţionale de aprovizionare, afectând chiar şi interesele americane.

Aceste tarife “nu respectă regulile comerţului internaţional şi dăunează grav drepturilor şi intereselor părţilor implicate”, a denunţat Ministerul Comerţului din China, promiţând să riposteze.

UPDATE ora 12:20: Războiul comercial împotriva Uniunii Europene, declanșat de administrația Trump pe fondul creșterii vânzărilor de cereale americane pe piața comunitară: cota de piață a porumbului, mai mare de 20 de ori decât în anul comercial precedent. (Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 12:10: Analiză la cald. Ce impact vor avea taxele vamale americane pentru România?

Tarifele anunțate de Donald Trump vor avea efecte și asupra economiei României, consideră specialiști consultația în această dimineață de Economedia. Este vorba, spun ei, de efecte indirecte ale acestei decizii, însă, chiar și în aceste condiții, România s-ar prea confrunta cu o recesiune anul acesta. Federația Patronală Concordia spune că investitorii sunt îngrijorați industria auto din România se așteaptă la un impact semnificativ, iar din retail, vin reacții care îndeamnă, totuși, la negocieri.

Foto: Pexels/ Karolina Grabowska
Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

UPDATE ora 12:00: Premierul Marcel Ciolacu anunță scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de tarifele vamale impuse de Donald Trump

Premierul Ciolacu a anunțat, joi, că guvernul pregătește scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de tarifele vamale impuse miercuri de Donald Trump. Premierul a vorbit despre măsuri de sprijin, fără să spună însă care e sursa de finanțare a acestor măsuri de sprijin.

„Vom proteja companiile românești, cu toate resursele disponibile, de efectele noului război comercial al tarifelor vamale, între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp”, a spus Ciolacu în debutul ședinței de guvern de joi.

UPDATE ora 11:40: Sorin Minea (Romalimenta), despre „Ziua Eliberării”: „În ceea ce privește produsele alimentare, tranzacțiile cu SUA sunt insignifiante. Lovitura acestor taxe poate, însă, să vină din altă parte. Mă refer la utilaje” (Citește continuarea aici…)

Sursa foto: Inquam Photos
Sursa foto: Inquam Photos

UPDATE ora 11:30: Președintele Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European despre tarifele SUA: „Nejustificate, ilegale și disproporționate” / Nu e „Ziua Eliberării”, ci „Ziua Inflației”. Citește continuarea pe Economedia.

UPDATE ora 10:40: Sindicatele europene cer un răspuns cuprinzător din partea UE privind tarifele pentru „a salva locurile de muncă”

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) a cerut joi Uniunii Europene un răspuns „cuprinzător” pentru „a stabiliza economia şi a salva locurile de muncă”, aşa cum a făcut în timpul pandemiei de COVID-19, după noua rundă de tarife de 20% pentru toate exporturile UE anunţată de preşedintele american Donald Trump, informează EFE, transmite Agerpres.

Aceste tarife de 20% pentru produsele provenite din UE, a căror amploare şi impact complete sunt necunoscute, vor afecta “cu o duritate crescută lucrătorii “, a transmis CES într-un comunicat prin care a cerut Europei să nu îşi abandoneze valorile şi regulile.

„Este important ca UE să continue să caute soluţii negociate, protejându-şi în acelaşi timp interesele economice şi de muncă”, a declarat secretarul general al CES, Esther Lynch, după ce a solicitat UE să pună în aplicare “urgent” măsuri pentru a proteja locurile de muncă şi veniturile în faţa tarifelor care, în opinia sa, urmăresc să „provoace daune maxime producţiei europene”.

Ca punct de plecare în acest sens, sindicatele europene au considerat că este urgent să „se restabilească succesul măsurilor iniţiativei SURE a UE (fondul european pentru lucrătorii afectaţi de şomaj), care a protejat locurile de muncă şi mijloacele de subzistenţă în timpul pandemiei”.

CES consideră că ar trebui să se ofere sprijin pentru a proteja locurile de muncă în companiile afectate de tarife, dar acest sprijin „nu ar trebui să fie utilizat pentru a creşte profiturile sau pentru a distribui dividende acţionarilor”.

Tarifele în detaliu@ colaj g4food.ro

UPDATE ora 10:25: Victor Negrescu: Tarifele anunţate de preşedintele SUA, Donald Trump, afectează direct România. Nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime. Citește continuarea aici…

UPDATE ora 09:45: Europa trebuie să reziste tentației unui război comercial frontal cu Washingtonul – experți

Giorgia Meloni și Christine Lagarde cer un răspuns prudent la războiul comercial al lui Trump. Un raport comandat de Parlamentul European și citat de Le Point este de acord cu ele. „Liberation Day”. Așa a numit Donald Trump 2 aprilie 2025, data la care a anunțat arsenalul său protecționist. O declarație de război comercial care face să tremure capitalele europene. (Citește continuarea pe G4Media)

UPDATE ora 09:30: Londra a avut o reacție de calm la anunțul lui Trump, ministrul britanic al comerțului, Jonathan Reynold, declarând că Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a atenua impactul tarifelor vamale, în condițiile în care Londra a fost relativ cruțată, cu un nivel mai mic, de doar 10%.

UPDATE ora 09:20: Premierul canadian Mark Carney a promis, deocamdată, să reacţioneze la tarifele impuse de Donald Trump, afirmând că acestea vor „schimba fundamental” comerţul internaţional. Canada, care este membră a Acordului nord-american de liber schimb (USMCA) cu Mexicul şi Statele Unite și nu este afectată de noile tarife vamale anunţate miercuri de preşedintele Trump împotriva aproape tuturor ţărilor de pe planetă, unele produse fiind deja supuse unor tarife vamale de 25%. Guvernul canadian încearcă să câștige timp, înaintea alegerilor legislative convocate pentru 28 aprilie.

UPDATE ora 09:10: Parlamentul Brazilian a adoptat deja în replică o așa numită „lege a reciprocității”, care oferă guvernului mijloacele de a riposta faţă de barierele comerciale la exporturile sale.

foto: euronews.com

UPDATE ora 08:50: Fitch: Taxele vamale americane au ajuns la 22%, cel mai ridicat nivel din 1910 până în prezent

Taxele vamale americane la toate importurile au explodat la 22%, de la doar 2,5% în 2024, după noile taxe globale impuse de preşedintele american Donald Trump, a anunţat miercuri Olu Sonola, director de cercetări privind economia SUA la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Reuters, transmite Agerpres.

„Rata aceea a fost ultima dată văzută în jurul anului 1910”, a declarat Olu Sonola după anunţul lui Trump privind impunerea unei taxe de bază globale la import de 10%, dar cu rate mai mari pentru mulţi parteneri comerciali ai SUA.

De asemenea, Trump a confirmat că de la miezul nopţii vor intra în vigoare taxele vamale de 25% pentru toate maşinile care sunt fabricate în afara SUA.

„Aceasta va schimba cu adevărat regulile jocului, nu doar pentru economia SUA, ci şi pentru economia mondială. Multe ţări vor sfârşi probabil în recesiune. Putem renunţa la majoritatea previziunilor, dacă acest nivel al taxelor vamale rămâne în vigoare o perioadă extinsă de timp”, a avertizat oficialul Fitch.

Preşedintele american a anunţat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.

Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%.

UPDATE ORA 08:00: Președintele Comisiei Europene, Ursula vond der Leyen, a reacționat printr-o declarație de presă în care a spus că măsura va afecta negativ pe toată lumea și că Europa este pregătită să riposteze cu măsuri similare, dar că se poate încă negocia.

reactia CE tarife SUA
Ursula von der Leyen / Sursa foto: Flickr

ȘTIRE INIȚIALĂ

Uniunea Europeană, care a sperat până în ultimul moment ca SUA să renunțe la acest plan nebunesc, se pregătește să riposteze, vizând în special giganții tech americani, anunță Economedia.ro.

România nu va scăpa nici ea neatinsă de acest război comercial, pe de o parte atât din perspectiva exporturilor directe către SUA care vor fi afectate de taxa de 20%, dar prin lovitura încasată de Germania, cel mai mare partener comercial al României, către care merg multe exporturi auto românești, și cel mai mare exportator european către SUA, în special în sectorul auto, acum afectat de taxe de 25%.

Taxa vamală „de bază” de 10% va intra în vigoare la ora 12:01 a.m. pe 5 aprilie, iar taxele vamale reciproce mai ridicate vor intra în vigoare la ora 12:01 pe 9 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *