Doi adolescenți au fost desemnați câștigători europeni ai premiului Earth Prize 2025 pentru inovația lor care promite apă potabilă mai sigură pentru toți. Soluția dezvoltată de ei folosește puterea luminii și a plasmei pentru a elimina poluanții nocivi și a combate rezistența la antibiotice, informează G4Media.
Tomáš Čermák, în vârstă de 18 ani din Cehia, și Anna Podmanická, în vârstă de 19 ani din Slovacia, au dezvoltat un dispozitiv de filtrare unic pe care îl numesc PURA. Aceștia sunt primii tineri din Cehia și Slovacia care câștigă premiul Earth Prize.
„Nu mi-a venit să cred,” spune Tomáš pentru Euronews Green. „În continuare procesăm ideea că dintre toate acele mii de propuneri, a noastră a fost aleasă drept cea mai bună din Europa.”
Ce face inovarea câștigătoare în domeniul apei potabile?
Tomáš a lucrat extensiv cu plasma rece (AC corona) pentru a distruge poluanții și bacteriile rezistente la antibiotice. Anna cerceta purificarea apei prin fotocataliză – folosind energia luminii pentru a alimenta o reacție chimică. Prin combinarea celor două domenii de cercetare, aceștia au reușit să creeze PURA.
PURA folosește o combinație unică de plasmă și energie luminoasă pentru a elimina contaminanții din apă.
Plasma este deja dovedită a fi eficientă în purificarea apei. Când interacționează cu apa, plasma generează diverse reacții mici care se combină pentru a descompune poluanții organici și a inactiva eficient bacteriile, virușii și alți patogeni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
De asemenea, fotocataliza are un potențial mare pentru purificare. Folosind energie luminoasă, precum lumina soarelui, reacțiile sunt stimulate pentru a descompune poluanții organici dăunători și a distruge pereții celulari ai microorganismelor, cum ar fi bacteriile.
Anna și Tomáš sunt primii care aduc aceste două școli de cercetare într-un singur produs. Prototipurile lor s-au dovedit a fi eficiente în purificarea apei la scară mică, la nivel de gospodărie.
Cu ajutorul premiului Earth Prize, echipa lucrează la dezvoltarea unui prototip mult mai mare, capabil să filtreze mai multă apă.
Vezi această postare pe Instagram
Cât de poluată este apa potabilă din Europa?
Agenția Europeană de Mediu a raportat anul trecut că mai puțin de 40% din apele subterane din Europa sunt în prezent sănătoase. Una din patru surse de apă subterană este contaminată chimic, deși acestea furnizează două treimi din apa potabilă a Europei.
Printre poluanți se numără metale grele cu o durată lungă de viață, precum mercurul, precum și așa-numitele „chimicale eterne” cunoscute sub numele de PFAS, și diverse produse farmaceutice.
Deși majoritatea stațiilor de tratare a apei sunt capabile să filtreze metalele grele, ele sunt ineficiente în a elimina medicamentele și „chimicalele eterne”.
Poate cel mai îngrijorător poluant persistent sunt antibioticele. Sulfonamidele, tetraciclinele și chinolonele au fost detectate în apa potabilă din Europa.
Bacteriile rezistente ajung în sistemele de ape uzate prin descărcarea de la companiile farmaceutice, unitățile medicale și chiar prin deșeuri umane. Apă uzată din spitale este, de asemenea, o sursă semnificativă de contaminare cu antibiotice.
În ecosistemele acvatice, reziduurile de antibiotice favorizează răspândirea genelor de rezistență la antibiotice prin selectarea bacteriilor care supraviețuiesc. Pe măsură ce se reproduc, acestea răspândesc aceste gene altor bacterii, ducând la apariția „superbacteriilor” pe care antibioticele nu le pot combate.
Procesele tradiționale de tratare a apelor uzate sunt concepute pentru a elimina particulele mari, patogenii și materia organică, dar nu sunt pregătite să vizeze și să elimine antibioticele.
Se estimează că rezistența la antibiotice va provoca 10 milioane de decese anual până în 2050 și este considerată una dintre cele mai presante provocări pentru sănătatea globală.
Ce urmează pentru invenția de purificare a apei?
Câștigătorii europeni ai premiului Earth Prize, Tomáš și Anna, vor primi 12.500 dolari (aproximativ 11.332 euro) pentru a-și extinde ideea într-un prototip mai mare.
„În acest moment, suntem capabili să procesăm mililitri și litri de apă,” explică Tomáš. „Ne dorim să ajungem la stadiul în care să putem gestiona zeci de litri.”
Scopul final este de a scala tehnologia pentru a putea fi utilizată în stațiile de tratare a apei uzate, abordând poluarea de la sursă.
Tinerii cercetători vor fi desemnați pentru o posibilă victorie la premiul global.
În timp ce acest lucru va dura, următorul mare eveniment pentru tinerii cercetători va veni la sfârșitul acestei luni, când vor fi anunțați câștigătorii globali ai premiului Earth Prize. Decernarea va avea loc pe 22 aprilie, pentru a coincide cu Ziua Pământului.
„Speranțele mele sunt mari,” spune Tomáš despre competiția internațională. „Încerc să mobilizez pe toată lumea și să comunic cât mai clar și să explic soluția noastră. Nu este un concept ușor de explicat în termeni simpli, dar vreau să continui să transmit ideea.”
„Sunt foarte încrezător. Cred că putem face acest lucru.”
Votul public pentru câștigătorul global a început pe 13 aprilie și se va încheia pe 22 aprilie.