20 % din suprafaţa agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate/ În aceste condiții, nu se poate discuta nici de irigaţii, nici de dezvoltare, spune președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Nicu Vasile

presedintele LAPAR Nicu Vasile spune că doar 20% dintre terenurile agricole din Romania au titluri de proprietate FOTO: Dreamstime/Calyx22

România are probleme cu seceta pe 7,2 milioane de hectare şi cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare, deci ne trebuie un sistem de irigaţie cu dublu scop, atât de irigaţii, cât şi de desecare, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Noi în ’90 aveam o suprafaţă de 3,2 milioane de hectare (irirgată – n. r.). Acum ce facem? Punem ce am stricat după ’90, reparăm. Dacă nu discutăm de comasare şi de contractul de arendă, să-l finalizăm odată… După 30 de ani nu am pus nici titlurile de proprietate. 20% din suprafaţa agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate după 30 de ani şi atunci nu putem să discutăm foarte multe, nici de irigaţii, nici de dezvoltare”, a afirmat acesta, în marja unui eveniment de specialitate, transmite Agerpres.

În opinia acestuia, România nu ar trebui să aibă probleme cu apa pentru irigaţii şi ar trebui să adopte o strategie cu privire la exploatarea apei freatice şi să o şi aplice.

„În principiu, România n-ar trebui să aibă (probleme cu apa – n. r.). Dacă discutăm de perioada ’70, când am proiectat aceste canale de irigaţii, 80% din apa necesară terenurilor supuse secetei o aduce Dunărea. Am început sistemele de irigaţii de la Dunăre, iar zona secetoasă se află de-a lungul Dunării. După care, în paralel, părinţii noştri, societatea românească care a fost până în ’90 a făcut aceste acumulări de apă – Vidraru, Bicaz. Toate aceste acumulări de apă au avut trei mari scopuri: de irigaţii, electric, deci energie regenerabilă, şi chiar microclimat, iar până în ’90 România era al treilea mare exportator de peşte din Europa. Deci, exportam şi peşte, noi avem un consum de peşte de 216.000 de tone. Astăzi nu mai producem decât 13.000 de tone. Toate aceste lucruri trebuie să le reiau. Ba, mai mult, toate sistemele de irigaţie de atunci discutau de lacuri de acumulare. Acum nu mai discut de lacuri acumulare. Cunosc localităţi care au fost strămutate înainte de ’90 pentru a face aceste acumulări de apă. De ce? Pe timpul iernii, când nu am probleme de secetă, eu fac acumulare de apă, după care încep să irig suprafeţele, acele 7 milioane de hectare. Şi pe seama acestor probleme de secetă, noi avem un climat temperat continental, din 10 ani 4 sunt de secetă, indiferent de ce se spune, de încălzire globală. În anii ’20 mai era problema aceasta, a încălzirii globale. Prin ’70 discutam de răcire globală, dacă ne aducem bine aminte, iar acum iar am venit la partea aceasta. Dar e o ţară capitalistă, discutăm de mixul de marketing, de promovare sau de manipulare”, a susţinut Nicu Vasile.

Sistemul de irigaţii trebuie adaptat actualelor condiţii

„În primul rând, trebuie să vin cu Legea arendei, trebuie să fie dublu faţă de perioada de amortizare a investiţiei, irigaţia trebuie s-o facă fermierul, comasarea terenurilor, (….) şi pe urmă să reproiectăm aceste sisteme de irigaţie. Momentan nu avem nicio şansă, de aceea vedem în România foarte multe sisteme de irigaţii şi ne întrebăm de unde au apă? Din puţurile de adâncime”, a arătat Vasile.

În altă ordine de idei, şeful LAPAR a admis că avionul „care aduce ploaia” ar putea fi altă soluţie pentru combaterea secetei, însă aceasta este o ştiinţă şi dacă nu ştim să o aplicăm este în defavoarea noastră.

„În ceea ce priveşte avionul pentru schimbările atmosferice, România are acest proiect. Există Departamentul de Intervenţii Active în Agricultură. Da, e o soluţie, fără discuţie. România a proiectat încă din anii 1930, dacă nu mă înşel, acest sistem pentru a provoca ploile artificiale, dar acolo este o însămânţare a norilor şi trebuie să fim atenţi unde facem această însămânţare a norilor. De ce? Pentru că el se descarcă la 10 km distanţă. E o ştiinţă, într-adevăr. Dacă nu ştim să o aplicăm, este în defavoarea noastră, nu în favoarea noastră. Cum discutăm acum de rachetele acestea antigrindină. Aici e marea greşeală a României post-decembriste. Am început să discutăm toţi, ne pricepem la toate şi nu lăsăm specialiştii. Eu n-am văzut în multele mele dezbateri pe care le-am avut în diferite ministere sau diferite foruri să vină specialiştii”, a mai spus reprezentantul producătorilor agricoli.

Nicu Vasile consideră că agricultura este singurul sector viabil pentru România de astăzi şi, în plus, este necesară reindustrializarea ţării. „Agricultura este singurul sector viabil pentru România zilei de astăzi. De la agricultură trebuie să plecăm la industrializare, la industria alimentară, trebuie să dezvoltăm industria prelucrătoare, chiar şi siderurgia.”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *