Dimineața mănânci de regulă fulgi de ovăz cu iaurt? Iată cum poți face și lapte de ovăz și cu îl ce poți combina

lapte de ovaz,lapte de ovaz fulgi de ovaz ovaz la micul dejun cum se face laptele de ovaz reteta de lapte de ovaz foto freepik.com

Considerat de tot mai mulți nutriționiști ca alimentul ideal pentru micul dejun – conține carbohidrați complecși și eliberează lent energie, dar și fibre și ceva proteine, ovăzul este de regulă consumat cu iaurt și eventual adaos de semințe – o modalitate sănătoasă și foarte comodă, mai ales dacă îl pregătim seara și lăsăm fulgii să se hidrateze peste noapte.

Dar ca să rupem monotonia, putem consuma fulgii de ovăz și altfel. A doua soluție la îndemână: laptele vegetal din fulgi de ovăz, la fel ca și laptele de migdale. Există o ofertă comercială tot mai bogată pe acest segment, dar unii dintre noi poate preferăm să îl preparăm singuri, inclusiv din rațiuni de preț.

Cantitățile corecte și cum preparăm laptele de ovăz

Iată mai jos o procedură extrem de simplă, folosind fulgi de ovăz din cei mari, întregi,  mai închiși la culoare. Merge și cu cei mărunțiți, mai mici și mai deschiși, dar cu primii rezultatul este mai bun – cea închisă la culoare este integrală.

Pentru un litru de lapte, cantitatea optimă de fulgi de ovăz întregi, este de circa 150-200 g.

Ca primă etapă, se clătesc fulgii așezați într-o sită, sub jet de apă rece. Sunt eliminate astfel eventualele resturi de făină de pe ei.

Odată clătiți, transferăm fulgii într-un vas înalt și turnăm peste ei apa, în cantitățile menționate anterior.

Amestecăm bine și acoperim cu folie de plastic. Mutăm vasul în frigider dacă e vară, dacă e iarnă e suficient undeva la rece. Lăsăm vasul așa peste noapte, sau de dimineața până seara – circa 12h.

După acest interval, transferăm totul într-un blender și  mixăm, alternativ, cu un mixer vertical.

Apoi, cu o sită cât mai deasă deasupra unui bol, strecurăm amestecul.

Se toarnă apoi laptele într-o sticlă, se închide cu capac etanș și se conservă circa 3 zile în frigider. Practic, dacă îl preparăm de două ori pe săptămână îl putem avea disponibil zilnic.

Opțional, se poate adăuga în el o lingură de miere sau alt îndulcitor preferat, sănătos.

Fulgii rămași se pot adăuga și ei în alte compoziții, de tarte sau clătite, sau chiar în supă sau omletă.

Cum se poate folosi laptele de ovăz

Înainte de orice, se poate adăuga în cafea, în loc de laptele de vacă.  Apoi, îl putem  bea pur și simplu, asociindu-l cu o felie de pâine cu brânzeturi sau ou, sau cu orice cremă tartinabilă tip guacamole, salată de vinete, humus, zacuscă, fasole etc. Sau cu orice altceva, dacă vrem să înlocuim în general laptele în dietă.

O altă idee bună este de a adăuga într-un pahar de lapte de ovăz seara semințe, de chia, de susan, de dovleac, de dovleac, modificând des combinația. Și ceva miez de nuci sau migdale.

Dar orice lapt de ovăz poate fi folosit și pentru a prepara tarte, inclusiv sărate, clătite sau pancakes sănătoase.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *