Dieteticianul specializat în nutriție oncologică Nichole Andrews subliniază rolul esențial pe care dieta îl joacă în prevenirea cancerului. Ea explică faptul că, deși genetica este un factor important, alegerile de stil de viață, în special dieta, au un impact semnificativ asupra riscului de cancer. Unele alimente sunt cunoscute ca agenți cancerigeni, provocând direct cancer, în timp ce altele pot crește sau reduce riscul apariției bolii, transmite revista Parade.
Andrews recomandă evitarea cărnii procesate, cum ar fi baconul, șunca și cârnații, din cauza clasificării lor ca agenți cancerigeni din Grupul 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC). Aceste tipuri de carne conțin conservanți precum nitrații și nitriții, care pot forma compuși cancerigeni în timpul preparării sau digestiei.
De asemenea, gătitul acestor cărnuri procesate la temperaturi ridicate produce substanțe nocive, cum ar fi aminele heterociclice (HCA) și hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), ambele asociate cu dezvoltarea cancerului.
Andrews evită, de asemenea, alcoolul, menționând că există dovezi conform cărora chiar și consumul de cantități mici poate crește riscul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, ficat și colorectal. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică alcoolul ca fiind cancerigen și nicio cantitate nu este considerată sigură.
Pe lângă evitarea anumitor alimente și băuturi, Andrews promovează o dietă echilibrată pentru prevenirea cancerului, concentrându-se pe legume crucifere, fructe de pădure bogate în antioxidanți și pește gras, precum somonul.