Proprietarii de pisici cer aceleași produse nutritive care există de mult timp pe rafturile pentru câini, determinând companiile de hrană pentru animale de companie să devină mai atente la feline și a realiza că producere hranei pentru pisici este o provocare semnificativă, susține PetFood. Pisicile sunt unice, având cerințe nutriționale distinctive care le diferențiază de omologii lor canini. Producătorii nu trebuie doar să asigure o nutriție completă și echilibrată, ci și să garanteze gustul, un lucru extrem de complicat în domeniul nutriției pentru pisici.
“Este foarte important ca producătorii să ia în considerare faptul că pisicile nu sunt câini mici; cred că multe companii pierd complet din vedere acest aspect”, a spus Sandra Grossmann, nutriționist certificat pentru animale de companie, specialist în dresajul și comportamentul felin și proprietar al The Feline Consultant, cu sediul în USA. “Pisicile au un mod diferit de a mânca, preferințe de gust diferite și un stil de alimentație diferit.”
Necesarul nutrițional trebuie descifrat
Spre deosebire de câini, pisicile sunt carnivore în mod obligatoriu, ceea ce înseamnă că au nevoie de nutrienți care pot fi furnizați doar din ingrediente de origine animală.
“Nevoia pisicilor de proteine și aminoacizi esențiali, comparativ cu câinii, este un considerent critic în formularea dietelor, indiferent de stadiul vieții în care se află,” a spus Shiva Raghavan, cercetător în nutriția animală la Symrise Pet Food North America. “De exemplu, pisicile au nevoie de taurină datorită capacității lor limitate de a o genera singure.”
Symrise oferă o multitudine de ingrediente pentru producătorii de hrană pentru animale de companie. Brandurile sale se concentrează în principal pe ingrediente pe bază de ouă, inclusiv legături, proteine cu toți aminoacizii esențiali și altele care pot furniza conținut nutrițional suplimentar. De asemenea, conțin ingrediente pe bază de pui, variind de la pui cu conținut ridicat de grăsime uscat prin pulverizare până la pui cu conținut ridicat de proteine și conținut scăzut de cenușă, până la hidrolizate. Potrivit lui Raghavan, aceste ingrediente pot ajuta la satisfacerea nevoilor pentru produse etichetate curat, hipoalergenice sau foarte digerabile. Felinele sunt unice și prin faptul că nu pot sintetiza unele vitamine, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să fie furnizate deja prin dietă. De exemplu, ele nu pot converti beta-carotenul în vitamina A și necesită o cantitate minimă de acid arahidonic, un acid gras care ajută la sănătatea trombocitelor. În plus, felinele nu pot sintetiza vitamina D sau niacina (o vitamină B), ceea ce face ca fortificarea cu vitamine să fie imperativă, potrivit altui specialist. “Fiți conștienți de cantitatea de fosfați și propilen glicol din dietă, deoarece nivelurile ridicate pot avea un impact negativ asupra sănătății pisicilor,” a adăugat Yolandi Vyver, specialist în mâncare umedă, la AFB International.
Cei care produc formulele de hrană trebuie să țină cont și de nivelurile de cenușă. Pisicile sunt mult mai sensibile la cenușă comparativ cu câinii, iar nivelurile ridicate de cenușă le-ar putea crea probleme digestive și renale pe termen lung.
De asemenea, este în avantajul procesatorilor să se asigure că materiile lor prime sunt cât mai proaspete posibil. Potrivit lui Chris Wildman, manager de cont senior la AFB, variabilitatea sezonieră poate afecta profilurile nutriționale și calitatea ingredientelor, influențând nutrienții finali dintr-o formulă. El recomandă ca procesatorii să ia în considerare degradarea vitaminelor în depozitare și impacturile procesării, care pot distruge adesea ingredientele mai fragile.
“Nutrienții țintiți pentru fiecare specie sunt critici, deoarece câinii și pisicile demonstrează clar preferințe diferite pentru macro și micronutrienți specifici, și în plus față de arome și texturi,” a împărtășit Leah Lambrakis, vicepreședinte la Simmons Pet Food. “Calitatea și prospețimea ingredientelor, precum și impacturile procesării, sunt toate la fel de importante pentru formulă și nutriție atunci când ne gândim la optimizarea gustului.”
Pentru ca aceste nevoi nutriționale să fie satisfăcute, pisicile trebuie să agreeze hrana, ceea ce înseamnă că formula trebuie să fie gustoasă.
Ecuația gustului
Chiar dacă discuția este despre aromă și gust, pentru pisici, ea trebuie să includă toate aspectele, precum textura, densitatea, conținutul de umiditate, formatul, forma granulelor și senzația în gură. “Forma granulelor și textura hranei pot afecta acceptarea unui produs, nu doar aromele folosite. Tipul de grăsime și cantitatea de grăsime aplicată extern pe granule pot afecta, de asemenea, atractivitatea.”
AFB International oferă o varietate de substanțe care pot fi aplicați intern sau extern pe granule, tratamente sau suplimente pentru flexibilitate optimă. Aceștia sunt concepuți special pentru a atrage unul sau mai multe dintre simțurile animalului de companie.
Deoarece pisicile își folosesc diversele simțuri, experiența lor de hrănire are mai multe fațete și, prin urmare, testarea gusturilor este cel mai bine abordată în același mod, multiplu.
“Gustul, aroma, textura, nutriția, procesarea și mediul sunt factori importanți care impactează semnificativ experiența de hrănire,” a spus Lambrakis.
Cécile Saint-Paul, director de dezvoltare și servicii tehnice la Symrise Pet Food North America, a adăugat, “Acceptabilitate unui produs rezultă din interacțiunea dintre caracteristicile sale și modul în care un animal le percepe: comportamentul de hrănire, echipamentul senzorial și preferințele individuale. Deci, este destul de complexă, mai ales cu pisicile.”
“Pisicile necesită proteine animale în dieta lor pentru o sănătate optimă,” a împărtășit Lambrakis. “În consecință, ele sunt în mod natural înclinate către hrana bogată în proteine, în special proteine animale, pentru a-și satisface nevoile alimentare.”
Primul pas esențial în acceptare hranei la pisici, este stimularea receptorilor olfactivi și gustativi ai felinelor, pentru care se folosesc pulberile. Fiind foarte concentrate sunt extrem de eficiente în stimularea papilelor gustative ale pisicilor.
Sunt însă recomandate și substanțele lichide pentru capacitatea lor de a provoca anumite comportamente pozitive la pisici care sunt percepute pozitiv de către proprietarii lor. “Pisicile care mănâncă hrană cu potențiatori de gust lichizi sunt, în general, mai concentrate pe mâncare,” a spus Cécile Saint-Paul. “Deoarece îmbunătățesc semnificativ mirosul hranei, aceste substanțe sunt deosebit de importante deoarece facilitează recunoașterea hranei și îmbunătățesc atractivitatea.”
Pentru a optimiza această atractivitate, creatorii de formule ar trebui să analizeze și calitatea materiilor prime, deoarece ingredientele cele mai proaspete sunt cele mai bune.
“Știm cu toții că pisicile adoră carnea proaspătă,” a spus Grossmann. “Un câine își va pune osul în curte, îl va dezgropa trei săptămâni mai târziu și îi va plăcea și mai mult. Pentru pisici, este invers. Pisicile sunt atât prădători, cât și prăzi, și trebuie să fie foarte atente la ce consumă. Deci, în ceea ce privește toxinele, ele sunt mult mai discriminative și vor respinge orice nu este proaspăt.”
Abby Castillo, manager senior de produs, sănătate și nutriție la Kemin Industries, a adăugat, “Pisicile sunt deosebit de sensibile la mirosurile sau gusturile neplăcute, generate prin oxidare și deteriorare microbiană.” Pentru aceasta este nevoie de soluții de formule pentru a ajuta procesatorii să stabilizeze materiile prime.
Selectarea soluțiilor potrivite
Din păcate, nu există “cea mai bună” formulă pentru hrana pentru pisici — totul depinde de formatul specific, atributele de sănătate dorite, conținutul nutrițional, metodele de procesare și altele.
“Când ne gândim la nutriția felinelor, atractivitatea hranei este un factor esențial, influențat puternic de selecția ingredientelor și de complexitatea metodelor de procesare,” a spus Angela LePore, manager senior de dezvoltare a produselor la Simmons Pet Food. “…Mulți compuși sunt o combinație de ingrediente, cum ar fi substanțe necesare digestiei, zaharuri, aminoacizi, drojdii, vitamine, minerale și alte ingrediente cunoscute pentru a conduce preferințele de gust pentru animalele de companie.”
Potrivit lui LePore, ficatul de animal este folosit frecvent în industrie. Ficatul conține un miros puternic, un profil de aromă bogat și compuși care stimulează receptorii de gust, făcându-l mai atrăgător pentru feline. De asemenea, carnea mecanic dezosată poate ajuta la creșterea acceptabilității. Carnea aceasta oferă o textură mai fină comparativ cu textura grunjoasă a osului, care poate fi neatrăgătoare pentru pisici, și o aromă îmbunătățită comparativ cu gustul mineral al osului pe care felinele o resping, a explicat LePore.
Pentru granule, umiditatea poate fi o problemă, deoarece pisicile preferă de obicei cele mai uscate granule. Potrivit lui Saint-Paul, pisicile pot detecta diferențe de umiditate de până la 0,5 puncte între două granule. În plus, Greg Hibbard, om de știință și tehnologie de dezvoltare a produselor la AFB, a subliniat importanța asigurării faptului că toate piesele puzzle-ului de granule funcționează împreună. “Cheia pentru o hrană pentru pisici este să ne asigurăm că granulele, grăsimea și gustul funcționează împreună,” a explicat el. “Am descoperit că un nou ingredient în granule sau o grăsime diferită poate schimba mâncarea.”
Formulele umede sunt puțin diferite, deoarece hrana umedă este adesea considerată a fi în mod inerent mai ușor acceptată decât cea uscată. Cu toate acestea, unele pisici pot avea nevoie de stimulenți suplimentari pentru a le satisface simțurile.
“Chiar și o mică adăugare de concentrat conceput pentru aplicații de hrană umedă pentru animale de companie poate îmbunătăți semnificativ acceptarea hranei umede pentru animale de companie fără a afecta integritatea produsului,” a spus Castillo.
Textura este, de asemenea, imperativă
“Atât formatul, cât și textura hranei pot influența preferința pentru hrană,” a împărtășit LePore. “Acest aspect este deosebit de relevant pentru pisici, ale căror preferințe de hrănire sunt influențate puternic de textură. Cu toate acestea, observațiile noastre au fost că pisicile adesea tind să lingă sosul, lăsând bucățile în bol atunci când li se prezintă o dietă cu bucăți în sos.”
Aplicarea aromatizantului contează, de asemenea, deoarece aplicarea incorectă poate distruge orice efort de a plăcea pisicilor. Potrivit lui Saint-Paul, pisicile vor respinge hrana acoperită neuniform. Fosforul a fost folosit, la rândul său, de mult timp ca metodă dovedită pentru a îmbunătăți mâncarea, potrivit lui Castillo, dar producătorii trebuie să acorde o atenție specială echilibrului calciu-fosfor pentru a evita efectele negative asupra sănătății.
“Pentru companiile care doresc să facă afirmații specifice, cum ar fi toate naturale sau afirmații de sănătate legate de funcția rinichilor sau a tractului urinar, poate fi important să se reducă conținutul de fosfor, ceea ce va scădea probabil atractivitatea dietei în ansamblu,” a adăugat ea.
Procesarea joacă, de asemenea, un rol important. Potrivit lui Lambrakis, timpul, temperatura, măcinarea și amestecarea pot afecta gustul general. “Adesea spunem că există ‘chimie în conservă’ care apare în timpul procesului de gătire, datorită interacțiunilor și reacțiilor chimice ale ingredientelor,” a spus ea. “Trebuie să fim atenți la acest aspect, deoarece multe dintre aceste atribute pot influența pozitiv sau negativ gustul hranei.”
Un echilibru delicat
Pe măsură ce cererea consumatorilor continuă să evolueze, trecând de la formatul standard de granule la formule care vizează zone specifice de sănătate, va deveni o provocare pentru formulatori să creeze alimente care să bifeze toate nevoile.
“Provocările întâmpinate în formularea dietelor pentru pisici includ găsirea unui echilibru între nevoile nutriționale și senzoriale și ceea ce își doresc proprietarii animalelor,” a împărtășit Raghavan. “De exemplu, pisicile ar putea fi foarte exigente în privința texturii dietelor umede, în timp ce părinții de animale de companie doresc etichete curate și ingrediente de înaltă calitate cu care se pot relaționa ușor.”
Pentru procesatorii care doresc să creeze formule funcționale, cum ar fi cele care includ probiotice, va fi, de asemenea, important să înțeleagă cum interacționează aceste ingrediente care promovează sănătatea cu gustul. Majoritatea probioticelor nu pot rezista procesării la temperaturi ridicate și sunt aplicate spre final în producția de hrană uscată pentru animale de companie, afectând gustul.
LePore a adăugat, “Fiecare aspect al formulei, de la selecția ingredientelor până la metodele de procesare, joacă un rol esențial în modelarea gustului, aromei, texturii și atractivității generale a hranei pentru pisici.