Depozite de arme şi unelte agricole din fier datând din perioada medievală timpurie au fost descoperite într-un sat situat la câţiva kilometri de Ploieşti, anunţă Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova. Este vorba despre patru depozite amplasate pe raza satului Plopu, în care au fost identificate, pe lângă arme şi unele de fier, şi numeroase fragmente ceramice, transmite News.ro.
Potrivit oficialilor Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, prezenţa depozitelor în punctul Podul Rotarilor, amplasat pe Valea Rotarilor din comuna Plopu, judeţul Prahova, care datează din perioada medievală timpurie, a fost semnalată de către un profesor care a anunţat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova şi Muzeul de Istorie Prahova.
„Lucrările de diagnostic arheologic au dus la identificarea şi recuperarea unui număr de peste 80 de arme şi unelte agricole specifice Evului Mediu timpuriu (secolele VIII – X p. Chr.) depuse în patru depozite distincte. Probabil cele mai spectaculoase descoperiri din aceste depozite sunt piesele de echipament militar care includ mai multe topoare de luptă, un vârf de lance şi o sabie. La acestea se adaugă numeroase unelte agricole şi meşteşugăreşti, printre care se numără mai multe seceri, cuţite şi brăzdare de plug, catarame, scoabe, cuţitaşe şi verigi. Mai merită amintite aici o nicovală, o scăriţă de şa şi o zăbală”, anunţă Muzeul de Istorie Prahova.
Pe lângă armele şi unelte din fier, în cursul cercetărilor arheologice, în pământul care acoperea cele patru depozite au fost găsite şi numeroase fragmente ceramice, descoperirile făcute la Plopu sugerând posibilitatea ca în zona respectivă să fi existat o aşezare medievală timpurie necunoscută până în prezent.
„Cele patru depozite de arme şi unelte agricole descoperite acum se alătură unui alt depozit, descoperit în condiţii necunoscute, într-un punct neprecizat de pe teritoriu comunei Plopu, în urmă cu mai multe decenii. Printre cele mai spectaculoase piese ale acestui depozit descoperit în deceniile trecute se numărau un cazan de aramă de tip peceneg şi 11 monede bizantine de bronz”, mai transmite muzeul.