Deficitul de vitamina B12 afectează o parte semnificativă a populației și, potrivit timesofindia.indiatimes.com, este mai frecvent decât ne imaginăm, dar este ușor de tratat și prevenit. Dacă suspectați un deficit, consultați medicul pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat. Sănătatea merită acest efort! Diagnosticul precoce și tratamentul sunt cruciale pentru prevenirea complicațiilor grave pe termen lung.
Principalele cauze ale deficitului de vitamina B12
Vitamina B12 este un nutrient esențial pentru menținerea sănătății celulelor sanguine, a sistemului nervos și a nivelului de energie. Cu toate acestea, știai că un număr mare de persoane din întreaga lume suferă de lipsa acestei vitamine vitale?
Un studiu realizat în 2023 a arătat că aproximativ o treime dintre băieții adolescenți au, cel mai probabil, deficiență de acest nutrient. Această carență, dacă nu este tratată, poate duce la oboseală, probleme nervoase și chiar complicații grave de sănătate.
Ce generează carența de vitamina B12
- Dietă săracă în alimente de origine animală (vegetarieni sau vegani, fără suplimente adecvate).
- Probleme de absorbție (ex. gastrită atrofică, boala celiacă, boala Crohn).
- Utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente (ex. metformin sau inhibitori de pompă de protoni folosiți pentru diminuarea acidului gastric).
- Vârsta înaintată – absorbția scade odată cu vârsta.
Cum se tratează deficitul de vitamina B12
- Schimbarea dietei: Este, potrivit today.com, primul și cel mai important pas și presupune creșterea consumului de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi carne, pește, ouă și lactate.
- Suplimente orale și injecțiile: Recomandate de medic, în cazuri ușoare până la moderate.
- Monitorizare medicală regulată: Verificarea prin analize, pentru a ajusta tratamentul.
Abordarea precoce a carenței acestei vitamine poate preveni efectele negative pe termen lung, inclusiv deteriorarea ireversibilă a nervilor. Nu ezita să consulți un specialist, dacă ai simptome suspecte!
Cele mai bune alimente
Produsele de origine animală, precum carnea, peștele și ouăle, conțin vitamina B12 în cantități variate:
- scoici
- ficat
- stridii
- somon
- ton conservat
- carne de vită
- iaurt cu conținut redus de grăsimi
- lapte cu conținut redus de grăsimi
- piept de curcan
- ouă
O persoană ar trebui să consume aceste alimente cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase. Aceste surse alimentare nu sunt potrivite pentru persoanele care urmează o dietă exclusiv bazată pe plante.
Surse vegane
Acest nutrient nu este prezent în alimentele de origine vegetală, astfel că persoanele care urmează o dietă pe bază de plante trebuie să o obțină din alimente îmbogățite și suplimente.
Alimentele care sunt uneori îmbogățite și pot conține vitamina B12 în cantități variabile includ:
- cereale pentru micul dejun
- drojdie nutritivă
- băuturi din soia
Este important să verificați informațiile nutriționale de pe un produs îmbogățit, pentru a vă asigura că acesta conține vitamina B12.
Cineva care urmează o dietă vegană ar putea lua în considerare suplimentele alimentare pentru a evita deficitul de nutrienți.
Alimente și băuturi ce pot interfera cu absorbția vitaminei B12
- Alimente îmbogățite cu acid folic – Acidul folic (vitamina B9) este un nutrient esențial, mai ales înainte și în timpul sarcinii. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), persoanele de vârstă reproductivă au nevoie de 400 micrograme (mcg) de acid folic pe zi. Totuși, un exces de acid folic poate masca o deficiență de vitamina B12. Cercetările sugerează că nivelurile ridicate de acid folic pot chiar agrava anemia și simptomele cognitive asociate cu lipsa vitaminei B12. Cu toate acestea, ideea că nivelurile ridicate de acid folic cauzează niveluri scăzute de vitamina B12 este încă controversată printre oamenii de știință. În general, adulții cu o sănătate bună nu ar trebui să depășească 1.000 mcg de acid folic pe zi, din alimente îmbogățite.
- Alcoolul – Cercetările sugerează că un consum excesiv de alcool poate reduce nivelurile de vitamina B12. Deficiența de B12 poate afecta aproximativ 25% dintre persoanele care abuzează de alcool. Boala hepatică legată de consumul de alcool poate, de asemenea, să crească fals nivelurile de vitamina B12, la teste, conform unui studiu mai vechi din 2010. Persoanele cu tulburări legate de consumul de alcool pot avea nevoie de suplimente, pentru a corecta deficiența de vitamina B12 și anemia.
Alimente cu un conținut insuficient de vitamina B12
Unii oameni cred că anumite alimente pe bază de plante sunt surse bune de vitamina B12. Aceste alimente includ:
- spirulină
- nori uscat (Nori sunt foi de alge marine uscate făcute din alge roșii, care devin verde închis când sunt uscate)
- iarba de orz
- alte alge marine
- alimente crude
Cu toate acestea, mulți cercetători consideră că aceste alimente nu sunt adecvate pentru a corecta o deficiență de vitamina B12. De exemplu, vitamina B12 din cianobacterii, cum ar fi spirulina, are o biodisponibilitate foarte scăzută.
Prin urmare, deși oamenii pot include aceste alimente într-o dietă sănătoasă, nu ar trebui să se bazeze pe ele ca sursă de vitamina B12.
Ce boli grave pot apare în lipsa vitaminei B12
Lipsa vitaminei B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, poate duce la o serie de probleme de sănătate, dintre care multe pot deveni grave dacă deficiența nu este tratată. Iată principalele afecțiuni asociate deficitului de vitamina B12:
- Anemia megaloblastică – Apare din cauza formării unor globule roșii anormale, mari și imature (megaloblaste). Simptomele sunt: oboseală extremă, slăbiciune, paloare, dificultăți de respirație, palpitații.
- Probleme neurologice – Deficiența poate provoca: neuropatie periferică ( senzații de amorțeală, furnicături sau înțepături la nivelul mâinilor și picioarelor), ataxie (pierderea echilibrului și a coordonării) , probleme cognitive (pierderea memoriei, confuzie, dificultăți de concentrare), demență (în cazuri severe și de lungă durată).
- Depresie și alte probleme mentale – Deficitul poate contribui la apariția depresiei, iritabilității și a altor tulburări mentale, cum ar fi anxietatea.
- Glossita – inflamația limbii, care poate deveni roșie, netedă și dureroasă.
- Stomatita angulară – fisuri dureroase la colțurile gurii.
- Probleme gastrointestinale – Poate cauza constipație, pierdere în greutate, balonare, diaree sau pierderea poftei de mâncare.
- Risc crescut de boli cardiovasculare – Un nivel scăzut de vitamina B12 poate crește nivelul de homocisteină în sânge, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
- Probleme în sarcină – La femeile însărcinate, deficitul de vitamina B12 poate duce la anomalii congenitale, avort spontan sau complicații în sarcină.