Brutăriile artizanale din România preferă să folosească făină de import, deoarece cea produsă pe piața locală nu are „calități constante”, potrivit lui Gheorghe Muscalu, antreprenor și proprietarul brutăriei Doar grâne, la evenimentul de lansare al site-ului G4Food.
El a spus că în brutăriile artizanale din București, care sunt „vreo 20”, este puțin folosită făina produsă local. „Avem nevoie de o făină de foarte bună calitate, care să nu treacă printr-o moară modernă, care distruge drojdiile sălbatice”, a explicat Muscalu. Este utilizată, de exemplu, făină din Italia care este „foarte puternică”, potrivit antreprenorului. În România, brutăria lui artizanală lucrează cu o moară mai mică, „pentru partea de maia sălbatică”, dar și cu Moara Băneasa.
Din cauza faptului că nu avem specialiști foarte buni în panificație, care să știe să lucreze cu orice fel de tip de făină, brutăriile artizanale preferă o făină care să fie standardizată. „Atunci ei preferă o făină care să fie standardizată, care vine mereu la fel. Le ușurează foarte mult munca. Au pus apă, au făcut aluatul și gata. Dacă vine o făină care îi pune în încurcătură, atunci e o problemă. Iar făina românească poate să-i pună în încurcătură. Este diferită față de făina din Ungaria, față de alte tipuri de făină”, a mai spus antreprenorul.
Iulia Blagu, femeie fermier din Ialomița, a spus, la același eveniment, că există producători agricoli care se străduiesc să obțină grâu de panificație de calitate superioară, însă nu reușesc să îl vândă deoarece nu găsesc beneficiarii. Ea a admis, însă, că există și „producție de grâu românesc de proastă calitate”. Potrivit Iuliei Blagu, în Ialomița unii fermieri au dus la moară un „mix de grâu de-al nostru amestecat, cu calitate inferioară”, fapt care le-a compromis relația cu industria locală de morărit și panificație.
Evenimentul de lansare al G4Food a fost organizat pe 26 martie și a fost susținut de Transavia, Auchan și Lăptăria cu caimac.
Filmare: Inquam Photos
Păi, grâul de proasta calitate le-o fi compromis fermierilor români relația comercială cu beneficiarii, dar nu i-a împiedicat să protesteze energic împotriva importurilor de cereale.
…Iar guvernul a răspuns cu mare atenție cererilor uneori aberante formulate de aceștia.
Altfel spus, burtariile cumpara faina cu amelioratori adica niste prafuri chimice pe care producatorii de faina le pun in faina lor ca sa se asigure ca indiferent de lot, faina lor va produce intotdeauna aceleasi rezultate. Aia nu e faina BIO, sa ne-ntelegem.
@Adi Rus – N-are nicio legatura ce spui tu cu faina standardizata. Nu vorbim de faina bio (care s-ar putea sa nu fie ce trebuie, decat pentru turte bio poate), vobim de calitatea graului, exact cum scrie in stire, care trebuie sa fie uniforma, nu un lot mai uscat, unul mai umed, altul de o calitate inferioare etc.
Bănuiesc că cei care fabrica pîine au laboratoare proprii care stabilesc calitatea făinii folosite(daca nu au,atunci este de înțeles de ce folosesc faina din import )
Personal cred că instituțiile statului ar trebui să facă acest lucru și să asigure o calitate constanta a produselor livrate cetățenilor.
Personal, eu cumpăr boabe de cereale certificate ecologic și cultivate undeva în vestul României și le macin în moara manuală sau electrică cu pietre, în funcție de cantitatea cerută. În general livrăm către persoane fizice care doresc făină proaspătă, bogată din punct de vedere nutrițional dar, cu o capacitate de dospire mai scăzută.
Asa se duce dracu tot in tara ,ca mancati voi rahat ca tot ce-i romanesc ,pute!Sa va fie rusine,puternicilor !