Este vorba de o moleculă esențială pentru funcționarea generală a metabolismului: colina. Mai este numită și vitamina J și este similară vitaminelor din grupa B. Este sintetizată de ficat dar este prezentă cel mai mult în cele trei alimente enumerate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Alimentele care conțin cea mai importantă cantitate de colină sunt: gălbenușul de ou – 820 mg/100g produs, caviarul și icrele de pește – 490 mg/100g, ficatul de vită – 333 mg/100g.
Cantități importante de colină se regăsesc în general în ficat și măruntaiele de animale, în carne și pește. În cantități mai mici, și în alimentele vegetale: soia, fasole și celelalte leguminoase, nuci, spanac, broccoli și conopidă.
Colina este acreditată ca având un rol esențial și la nivelul aparatului digestiv, dar și pentru buna funcționare a sistemului nervos. Mai nou, pare că poate ajuta și în situații de bronșită cronică, acționând ca un bronhodilatator.