Așa cum arahidele nu sunt fructe oleaginoase, ci fac parte din familia leguminoaselor, la fel nici migdalele și fisticul nu este un fruct din familia oleaginoaselor, precum nucile.
Aparțin unei categorii de fructe denumite tehnic drupacee, care produc un fruct numit drupă – cu pulpă cărnoasă și sâmbure lemnos. Din aceeași categorie mai fac parte și migdalele, piersicile, caisele, prunele, cireșele, mango și chiar măslinele.
Dintre toate, doar sâmburii de migdale și cei de fistic sunt commestibili; într-o oarecare măsură și cei de migdale, dar în cantități limitate, pentru că pot duce la intoxicații.
Tehnic, deci, migdalele și fisticul nu sunt altceva decât miezul din sâmburele pe care îl produce fructul, dar fructul propriu zis nu se consumă, nu este comestibil. Conțin, ambele, cantități importante de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fibre și au proprietăți nutriționale extrem de importante: protejează împotriva diabetului și a hipertensiunii arteriale, ajută digestia și metabolismul în general.