Rezultate realmente suprinzătoare în domeniul cercetărilor privind boala ficatului gras: o plantă exotică din pădurea amazzoniana ar putea deveni curând arma secretă împotriva acestei patologii încă lipsită de soluții terapeutice.
Planta produce niște fructe mici roșii asemănătoare cu cireșele sau cu măceșele, când sunt coapte. Fructul se numește camu-camu și e deja cunoscut ca având multe proprietăți benefice, însă abia de curând a fost pus sub lupă în legătură cu steatoza hepatică. O echipă de cercetători a încercat, în premieră, să examineze efectele consumului controlat al acestor fructe de către persoane supraponderale și cu nivelul trigliceridelor foarte ridicat.
Rezultatele au demonstrat că introducerea acestui fruct în dietă a contribuit la reducerea grăsimii din ficat. Studiul, publicat în Cell Reports Medicine ,a scos în evidență că un consum de 1,5 de pulbere liofilizată de camu-camu pe zi timp de 12 săptămâni a redus grăsimea hepatică cu aproape 16%. Mecanismele prin care acționează urmează încă să fie studiate, dar rezultatul dă mari speranțe pentru o viitoare cură a steatozei hepatice.