Curiozitate agri-food: Floarea-cadavru, frumusețea care otrăvește solul / Planta eliberează substanțe toxice în sol care împiedică dezvoltarea altor specii în apropiere

Floarea-cadavru otrăvește solul în jurul ei FOTO: Colaj G4Food/Dreamstime/Khairil Azhar Junos

Amorphophallus titanum este cunoscută ca „floarea-cadavru”, fiind cea mai înaltă floare neramificată din lume. Planta impresionează prin dimensiuni, dar ascunde și un efect periculos. Solul din jurul ei devine toxic pentru alte plante, fiind ostil altor forme de viață vegetală. Secrețiile ei influențează compoziția chimică a terenului. Procesul este asemănător cu cel observat la azalee.

Aceste plante eliberează substanțe toxice în sol. Odată instalate, împiedică dezvoltarea altor specii în apropiere. În cazul Amorphophallus titanum, efectul este mai amplu și mai persistent. Astfel, planta își elimină concurența și își conservă resursele.

Planta poate atinge o înălțime de 2,5 metri. Diametrul florii depășește 1 metru. Greutatea inflorescenței ajunge la peste 75 de kilograme. Înflorirea este rară și spectaculoasă. Apare o dată la câțiva ani și durează doar două zile.

Inflorescența este compusă dintr-un spadix vertical, înconjurat de o spată colorată. În timpul înfloririi, planta emană un miros intens de carne putrezită. Acest miros atrage insecte care ajută la polenizare.

Habitat natural și condiții de creștere

Floarea-cadavru este originară din pădurile tropicale ale insulei Sumatra. În sălbăticie, crește în soluri bine drenate, bogate în materie organică. Necesită temperaturi ridicate și umiditate constantă.

În grădini botanice, este cultivată în condiții controlate. Înflorirea este un eveniment rar și atrage mii de vizitatori.

Floarea este admirată pentru aspectul său unic și dimensiunile neobișnuite. Cu toate acestea, puțini știu că are efecte negative asupra mediului din jur. Solul otrăvit rămâne sterp o perioadă îndelungată. Alte plante nu reușesc să se dezvolte în acel spațiu.

Amorphophallus titanum este un exemplu remarcabil de adaptare botanică. Planta domină prin prezență, dar și prin mecanisme invizibile. Izolarea chimică a solului este una dintre cele mai agresive strategii de supraviețuire din lumea vegetală. O floare care impresionează, dar impune respect.

Conservare și locuri unde poate fi admirată

Amorphophallus titanum este originară din pădurile tropicale din Sumatra, Indonezia, unde este pe cale de dispariție din cauza defrișărilor masive și pierderii habitatului.

Din acest motiv, numeroase grădini botanice din lume participă la programe de conservare și înmulțire controlată. Printre cele mai cunoscute locuri unde poate fi văzută înflorind se numără:

  • Grădina Botanică din New York
  • Kew Gardens, Londra
  • Grădina Botanică din Bonn, Germania
  • United States Botanic Garden, Washington D.C.

Aceste instituții anunță în prealabil momentul înfloririi, iar pasionații de botanică se adună în număr mare pentru a o admira.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *