Cum vinzi și cum cumperi miel de Paște, în timpul pandemiei Covid – 19

Cum vinzi și cum cumperi miel de Paște, în timpul pandemiei Covid - 19 Cum vinzi și cum cumperi miel de Paște, în timpul pandemiei Covid - 19

Pentru autorizarea sacrificării și comercializării carcaselor de miel, crescătorii de ovine trebuie să contacteze direcțiile sanitar-veterinare din județul unde au înregistrată exploatația. Directorul DSVSA Brașov, Dorin Enache, a declarat pentru Lanțulalimentar.ro că a primit solicitări din partea crescătorilor de ovine pentru a fi autorizați să sacrifice miei în puncte de sacrificare din fermă sau din spații puse la dispoziție de autoritățile locale și să vândă în piețele agro-alimentare.

”Medicul veterinar oficial, care este angajat al DSVSA, se deplasează în fermă și întocmește un raport. Dacă este favorabil, fermierul primește autorizarea, iar mieii sacrificați sunt ștampilați de DSVSA. ESTE INTERZISĂ SACRIFICAREA ÎN PIEȚE”.

Totodată, directorul DSVSA Brașov a mai declarat că în piețele agro-alimentare au fost luate măsuri drastice pentru ca producătorii agricoli și cumpărătorii să nu se infecteze cu noul coronavirus: ”Fluxul de clienți a fost organizat în așa fel, încât ei intră pe o parte și ies pe altă parte a pieței, pentru a evita aglomerația. Între tarabe, există o distanță de minim 2 m. Vânzătorii trebuie să poarte echipament adecvat”.

Într-un interviu acordat în 11 aprilie jurnaliștilor din Constanța, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a spus că au fost autorizate 22 de puncte de sacrificare în 8 județe și că sunt active 52 de abatoare mari și 48 de abatoare mai mici.

Ministerul Afacerilor Interne a oferit pe pagina de facebook câteva precizări privind comerțul cu miei. Astfel, la întrebarea: ”Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?”, ministerul a răspuns ”Nu. Acest lucru nu este posibil”.

În ce privește cumpărarea cărnii de miel, Ministerul de Interne a precizat că în timpul deplasării la piață ”trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, vă recomandăm să mergeți singur, nu cu mai mulți membri ai familiei și să vă asigurați că agentul economic este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu. Nu uitați să cereți documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.

De asemenea, fermierul poate livra acasă la client, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor și ”să poată emite bon fiscal, chitanță sau factură”.

De pildă, în Constanța, potrivit focuspress.ro., carnea de miel se comercializează în interiorul celor două hale de lactate din Piaţa Griviţei şi Piaţa Tomis 3.
„Preţurile sunt stabilite de către producători şi variază între 25 şi 30 de lei/kilogram”, iar carnea provine de la ferme din judeţele Constanţa şi Tulcea și este tranșată în abatoare autorizate.

sursă foto focuspress.ro

Cum vinzi și cum cumperi miel de Paște, în timpul pandemiei Covid - 19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *