Colacii secuiești sunt un deliciu nelipsit de serbările câmpenești ori de la târguri. Au câștigat teren în ultimii ani, sunt delicioși și au arome diferite.
Deși în mod tradițional se făceau cu nucă, astăzi îi găsim cu diferite arome, zmeură, nucă de cocos, vanilie etc.
Însă când vine vorba despre rețetă, cei mai mulți producători o vor păstra secretă.
„Noi lucrăm cu gustul original, tradițional. Nu folosim chimicale. E rețeta originală de cozonac tradițional”, spune Attila Voinea din Sovata, care prepară colaci secuiești la diferite evenimente, târguri. El a fost recent la Sărbătoarea Castanelor din Baia Mare, unde a oferit băimărenilor celebrii kurtos colacs (colaci secuiești).
„Nu lucrăm cu ouă, ăsta e secretul, dar nu pot să vă zic ce punem. Asta e baza. În mare, punem lămâie, margarină, drojdie, zahăr, vanilie și mai avem două ingrediente care sunt secrete”, spune el. „Îi coacem tradițional, pe foc deschis, pe cărbuni, nu pe gaz. Are alt gust. Se coace doar 2-3 minute”, mai explică el.
Apoi explică felul în care se obține caramelul de pe suprafața aluatului.
„Aluatul se întinde, se taie fâșii lungi de un metru și se pune fâșia în spirală pe rolă. Se dă cu ulei și după aia cu zahăr, iar când se coace, zahărul se topește, se face caramel”, mai arată el. Odată luat de pe foc, se presară diferite arome. „Avem mai multe gusturi: ciocolată, nucă, cocos, scorțișoară”, mai spune el.
Un alt producător însă a dezvăluit care este secretul, pentru a rămâne pufoși.
„Trebuie să lași aluatul să crească între 60 și 120 de minute. Cu cât crește mai mult, cu atât e mai pufos și rămâne moale după ce se coace. Focul trebuie să fie mare, la 320 de grade Celsius. Că dacă e copt la foc mic se usucă, se întărește. Cu cât se coace mai repede, cu atât rămâne mai moale, mai pufos. Aluatul e cel obișnuit de cozonac”, relatează acesta.
Ingrediente:
Rețeta pentru colacii secuiești necesită:
- 1 kg de făină
- 2 ouă
- 25 g de drojdie
- ½ l de lapte
- 3 plic zahăr vanilat
- coajă de la o lămâie
- puțină sare
- puțin zahăr
- 50 g unt sau margarină
Cum procedăm
Se pune drojdia în 200 ml de lapte călduț și o lingură de făină, apoi se lasă deoaprte câteva minute ca drojdia să se activeze. Apoi se adaugă făina, ouăle, zahărul vanilat, coaja de lămâie și sarea, adăugând câte puțin lapte până se obține un aluat mai moale. Alatul se lasă la dospit într-un loc călduț, până își dublează volumul. De preferat între 60 și 90 de minute
Apoi se taie mai multe porții mici din aluat, se întind în fâșii lungi de un metru și late de circa 2 centimetri.
Pentru a coace însă colacii secuiești e nevoie de un dispozitiv special, un băț care se unge cu ulei și apoi pe el se înfășoară în spirală fâșia de aluat. Apoi aluatul este uns cu ulei și dat cu zahăr. Bățul este apoi așezat deasupra focului și se rotește tot timpul, până când se rumenește, dar nu mai mult de 3-4 minute. Zahărul se va carameliza și va da gustul acela unic al colacului. Dacă se coace mai mult, va căpăta un gust amărui din cauza zahărului ars. Se presară apoi diferite arome, de la zmeură uscată, bomboane ornamentale, nucă sau cocos ori scorțișoară.
Pont: ca să faci acasă colaci secuiești, poți folosi dozele de la bere. Acestea se înfășoară în hârtie de copt, iar fâșiile de aluat se rulează pe ele ca și pe bățul special. Se procedează exact la fel, se pensulează cu puțin ulei și cu zahăr, iar apoi se dă la cuptor la foc mare. Preferabil este să așezi dozele în picioare într-o tavă, pentru a se coace uniform.
Dacă nu încap în picioare, se pot pune culcate, dar atunci vor trebui întoarse după zece minute.
La cuptor se vor coace la 200 de grade Celsius aproximativ 20 de minute.