Cum să transformi o coajă veche de pâine într-o budincă britanică delicioasă / Rețeta pas cu pas care transformă pâinea veche în tartă cu melasă

Tartă c melasă, făcută din pâine veche Foto: Tom Hunt/The Guardian

O tartă cu melasă este o modalitate excelentă de a transforma o coajă de pâine într-un desert delicios. Este în mod tradițional făcută cu făină albă și pesmet, dar poți să experimentezi cu făinuri integrale, precum cea de alac sau grâu spelta, și să folosești pâine integrală sau dospită pentru umplutură.

Poate fi servită la micul dejun cu smântână sau iaurt, dar o poți transforma într-un desert dacă o servești cu înghețată, notează theguardian.

Ingrediente (pentru 8 porții)

Pentru aluat:

  • 200 g făină simplă (eu am folosit făină integrală de alac, dar merge și albă sau alt tip de făină)
  • 100 g unt sărat, rece, tăiat cubulețe
  • 50 g zahăr (eu am folosit zahăr brun)
  • 1 ou, bătut

Pentru umplutură:

  • 400 g aluat fraged (de casă sau cumpărat)
  • 130 g pesmet (eu am folosit pesmet de pâine dospită integrală)
  • 400 g sirop de melasă
  • 1 ou, bătut
  • Coaja rasă și sucul de ¼ lămâie (opțional)
  • Iaurt, înghețată, smântână sau creme fraiche, pentru servire

Mod de preparare

Pentru aluat, pune făina și untul rece, tăiat cubulețe, într-un bol mare și frământă-le cu vârfurile degetelor până obții un amestec nisipos. Adaugă zahărul, apoi 1 ou bătut și frământă ușor până când aluatul se leagă. Dacă este necesar, adaugă puțină apă rece.

Dacă folosești un robot de bucătărie, mixează făina și untul până obții un amestec nisipos, apoi adaugă zahărul. Adaugă oul și mixează până când începe să se formeze un aluat, apoi frământă ușor cu mâna.

Pune aluatul într-un recipient acoperit și lasă-l la frigider 30 de minute.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Încălzește cuptorul la 210°C (190°C cu ventilator) și unge o formă de tartă de 20 cm. Întinde aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și folosește-l pentru a tapeta forma. Taie excesul de aluat, dar lasă marginile ușor mai înalte. Dacă ai aluat în plus, întinde-l, taie-l în triunghiuri și păstrează-l pentru decor.

Înțeapă baza tartei cu o furculiță și, dacă ai, așază hârtie de copt pe deasupra. Coace timp de 15 minute, apoi îndepărtează hârtia și mai coace încă cinci minute, până devine aurie.

Între timp, prepară umplutura. Mărunțește pâinea uscată într-un blender pentru a obține un pesmet grosier. Încălzește ușor siropul de melasă într-o cratiță (fără a-l lăsa să fiarbă), apoi adaugă pesmetul, celălalt ou bătut și, opțional, coaja și sucul de lămâie.

Toarnă umplutura peste aluatul copt, decorează cu triunghiurile de aluat (dacă le ai) și coace încă 25 de minute, până când se întărește și capătă o culoare aurie.

Lasă tarta să se răcească 15 minute, apoi servește-o cu iaurt, smântână, înghețată sau creme fraiche.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *