Cum era preparat cheesecake-ul roman acum peste 2.000 de ani, pe vremea lui Cato cel Bătrân

cheesecake, roman, cato, prajitura Sursa foto: Pixabay/ponce_photography

Marcus Porcius Cato (Cato cel Bătrân) a descris, în lucrarea sa „Despre agricultură”, cum se prepara acum peste 2.100 de ani un cheesecake.

Existau mai multe tipuri de prăjituri romane, de la prăjitura sacrificială, oferită spiritelor din gospodărie, la prăjitura de fermă, servită caldă, și prăjitura delicată cu miere, care era servită chiar la sfârșitul unei mese romane elaborate, transmite British Museum.

Poetul Ovidiu, scriind despre festivalurile religioase romane, ne oferă și mai multe detalii ispititoare. El vorbește despre un libum („prăjitură” în latină) infuzat cu miere limpede – și urmărește originea acestor prăjituri până în mitologie și descoperirea mierii de către zeul Bacchus.

Această rețetă este inspirată din rețeta lui Cato, dar folosește miere pentru a o face mai dulce. Puteți face o versiune sărată, fără miere, folosind o brânză sărată, cum ar fi feta.

Cheesecake – 2 porții

Ingrediente:

  • 90 g de făină simplă
  • 250 g de brânză ricotta
  • 1 ou
  • 2 frunze de dafin
  • 2 linguri de miere limpede

Mod de preparare:

Se unge o tavă de copt și se pun în centru două frunze mari de dafin. Se mestecă brânza până se omogenizează, apoi se adaugă oul și se amestecă din nou pentru a-l încorpora.

Se adaugă două linguri de făină la amestecul de brânză și ou, pe rând, amestecând încet între fiecare adăugare, până când sunt încorporate.

Adunați restul de făină și presărați-o peste amestec și pe mâini înainte de a aduna aluatul moale și de a-l transforma într-o minge rotundă. Nu frământați și nu încercați în niciun fel să încorporați toată făina complet în amestec.

Se așază bila formată direct pe frunzele de dafin. Puteți pune prăjitura într-un vas de lut pentru autenticitate sau o puteți coace ca atare în cuptorul încins (200°C) până când devine aurie, timp de 20-25 de minute.

Scoateți prăjitura din cuptor și imediat după aceea faceți o crestătură în mijlocul ei și turnați mierea limpede încălzită. Serviți imediat, înainte ca preparatul să înceapă să se răcească.

Citește și Rețetă din Imperiul Roman: Friptură de miel sau de ied cu lapte și miere

Sursa foto: Pixabay/ponce_photography

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *