VIDEO Rețetele Juanitei: Tarta de brânză La Viña – un rafinament al gastronomiei basce și spaniole

video, retetele juanitei, tarta de branza, la vina Sursa foto: G4Food

Astăzi vom face tarta de La Viña, unul dintre cele mai faimoase produse ale gastronomiei spaniole. O să-mi spuneți că este o tartă de brânză nu foarte complicată, dar vom vedea cât este de fină și savuroasă. În plus, La Viña este faimoasă în toată Spania și în întreaga lume.

Numele îi vine de la restaurantul La Viña din San Sebastian, o localitate la fel de celebră din nordul Spaniei, din Țara Bascilor. Multă lume numește cheesecake orice tartă de brânză, dar în realitate există mai mult de 2.000 de astfel de rețete în întreaga lume. În Spania tarta de brânză este un desert foarte răspândit.

Bucătarul de la La Viña care a creat această rețetă a făcut-o din greșeală; voia să prepare un mousse de ciocolată albă cu brânză și a văzut ce textură savuroasă are. Așa că i-a venit ideea de a elimina biscuiții de la baza cheesecake-ului pentru a crea o prăjitură cu un gust super fin. Dacă vreți este în genul a ceea ce noi numim în bucătăria românească pasca fără aluat. Eu am adăugat la rețeta tartei de La Viña și câteva arome, stafide, dar veți vedea foarte clar – în video și prezentare – și rețeta originală.




Pentru preparare avem nevoie de următoarele ingrediente:

• 1kg de brânză cremoasă (tip Philadelphia)
• 1/2 litru de smântână pentru prăjituri (frișcă lichidă, cu peste 35% grăsime, nu dintre cele vegetale)
• 1 lingură făină
• 7 ouă
• 400 de grame de zahăr

Eu am pus și coaja rasă de portocală și stafide înmuiate în coniac.

Cum se prepară:

Se încălzește cuptorul la 200 de grade, cu căldură sus-jos, fără ventilator.

Se poate folosi un mixer pentru compoziție, dar nu trebuie bătută cu viteză ca să nu intre aer. Se bate brânza până nu mai are cocoloașe. Dacă îi puneți arome (coaja de lămâie, portocală, vanilie, esență de rom sau ce vă place) acum e momentul să le adăugați.

Se adaugă zahărul și se bate bine, până e complet topit și integrat. Se pun ouăle unul câte unul, pe rând, punând următorul atunci când primul este total integrat.

Se adaugă lingura de făină și se amestecă din nou. Ulterior se pune și smântâna (frișca lichidă) amestecând bine totul. Trebuie să rezulte o cremă fină fără niciun cocoloș, foarte omogenă.

Se ia o bucată de hârtie de copt suficient de mare să acopere atât fundul cât și pereții tăvii. Eu am folosit o tavă cu diametrul de 26 de cm. Dacă reduceți cantitățile faceți într-o tavă mai mică. Se umezește hârtia și se stoarce ca să rămână doar umedă, nu udă și se întinde bine pe tavă. Se acoperă tava până sus.

Se toarnă compoziția și se introduce în cuptor, la mijloc.

Se coace cam 40-45 de minute dacă vrem să fie mai fluidă. Eu o prefer mai compactă așa că am ținut-o 50 de minute. Nu deschideți cuptorul în timp ce o coaceți, nu o încercați cu scobitoarea pentru că o veți ține prea mult și se va usca. Doar dacă vedeți că se arde deasupra acoperiți-o cu o hârtie de copt.

Când o scoatem din cuptor e destul de lichidă, „mișcă” dacă scuturi puțin tava. E normal să fie așa, se va întări după răcire. Se lasă în cuptor să se răcească bine cu ușa cuptorului puțin deschisă. Și focul închis, evident.

După ce s-a răcit se pune în frigider și se servește a doua zi. Măcar câteva ore trebuie să stea la frigider. În restaurantul ei de origine tarta se servește exact așa, fără nimic adăugat. Zilnic acest restaurant face mai mult de 100 de tarte. Peste 1.000 de oameni vin zilnic să o deguste.

Evident, tarta poate fi servită și cu un coulis de fructe, puțină ciocolată neagră rasă deasupra sau câteva fructe proaspete. Eu am ales ultima variantă.

Nu e greu de făcut, așa că faceți una repede, testați-o și data viitoare când ajungeți în Țara Bascilor luați-vă o porție de acolo și spuneți-mi dacă are același gust.

Poftă bună și ne vedem la următoarea rețetă!

Citește și: Rețetele bunicii: Sărmăluțe în foi de viță cu aromă de Levant

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *