Consumul de carne roșie procesată ar putea crește riscul de demență, potrivit unui studiu

studiu, dementa, carne rosie, carne rosie procesata Sursa foto: Pexels/RDNE Stock project

Un studiu amplu care a urmărit peste 100 000 de persoane timp de patru decenii sugerează că consumul de carne roșie procesată poate crește semnificativ riscul de demență, transmite The Guardian. Cercetările anterioare au asociat carnea roșie procesată cu cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2. Acum, cercetătorii americani au identificat o legătură potențială și cu declinul cognitiv.

Prezentat în cadrul conferinței internaționale a Asociației Alzheimer, studiul a arătat că înlocuirea cărnii roșii prelucrate cu alimente mai sănătoase precum nucile, fasolea sau tofu ar putea reduce riscul de demență. Se preconizează că numărul cazurilor de demență la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, ceea ce face ca cercetarea dietetică să fie esențială pentru înțelegerea declinului cognitiv.

Studiul a urmărit 130.000 de asistente medicale și lucrători din domeniul sănătății din SUA timp de 43 de ani, colectând date dietetice la fiecare 2 până la 5 ani. Participanții au raportat consumul lor de carne roșie procesată, cum ar fi șunca, crenvurștii, cârnații și salamul, precum și consumul lor de nuci și leguminoase. Peste 11.000 de cazuri de demență au fost identificate în timpul perioadei de monitorizare.

Constatările au indicat faptul că consumul săptămânal a două porții de carne roșie procesată a crescut riscul de declin cognitiv cu 14%, comparativ cu cei care consumau lunar trei porții. În plus, înlocuirea unei porții zilnice de carne roșie procesată cu nuci, fasole sau tofu ar putea reduce riscul de demență cu 23%.

Dr. Yuhan Li, autorul principal, a observat că, deși studiile anterioare privind consumul de carne și declinul cognitiv au arătat rezultate mixte, studiul lor pe termen lung a arătat că carnea roșie procesată este un factor de risc semnificativ pentru demență. Orientările dietetice ar putea limita carnea roșie procesată pentru a promova sănătatea creierului, având în vedere substanțele sale nocive, precum nitriții și sodiul.

Dr. Heather Snyder de la Alzheimer’s Association a subliniat importanța unei diete mai sănătoase cu mai puține alimente procesate pentru a reduce riscul de declin cognitiv. Dr. Richard Oakley de la Alzheimer’s Society din Regatul Unit a subliniat că studiul arată o asociere, nu o cauzalitate, între carnea roșie procesată și demență. El a sugerat că persoanele care evită carnea roșie procesată s-ar putea angaja și în alte comportamente sănătoase care reduc riscul de demență.

În general, studiul subliniază potențialele beneficii cognitive ale reducerii consumului de carne roșie procesată și ale adoptării unor obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/RDNE Stock project

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *