Consumul de apă în Franța s-ar putea dubla în 2050, potrivit unui raport

apa foto: G4Food

Consumul de apă s-ar putea dubla până în 2050 în Franţa dacă încălzirea globală se intensifică şi dacă tendinţele actuale de utilizare continuă, în special din cauza creşterii nevoilor legate de irigare, estimează luni un raport al France Stratégie, relatează AFP, transmite Agerpres.

Acest raport a fost comandat în toamna anului 2023 de prim-ministrul de atunci Elisabeth Borne, la câteva luni după implementarea Planului pentru Apă menit să limiteze consumul acestei resurse care se va diminua din cauza schimbărilor climatice.

Deja “în zece ani apa dulce regenerabilă, adică cea care se reînnoieşte prin ciclul apei, a scăzut cu 14%. Ca urmare, tensiuni între utilizări apar în anumite teritorii şi în anumite perioade ale anului”, notează France Stratégie.

Pentru a desfăşura această activitate prospectivă, organismul responsabil cu evaluarea politicilor publice s-a bazat pe trei scenarii: primul, numit “tendinţă”, presupune menţinerea obiceiurilor actuale de consum fără a schimba nimic. Al doilea, numit “politici publice” implică aplicarea strictă a măsurilor de restricţie şi adaptare deja puse în aplicare de guvern, în special Strategia naţională cu emisii reduse de carbon (SNBC). În cele din urmă, un al treilea scenariu de “ruptură” implică utilizarea atentă a apei.

Lucrarea a adăugat diferite proiecţii ale încălzirii climatice, cu primăveri-veri uscate sau umede, măsurând impactul pe şapte sectoare de activitate: zootehnie, irigaţii, energie, industrie, terţiar, rezidenţial şi canale de navigaţie.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Agricultura este sectorul pentru care evoluţia climei va juca un rol esenţial, subliniază raportul: o reducere a precipitaţiilor ar genera “o creştere a cererii de apă pentru irigaţii dacă dorim să menţinem aceleaşi producţii”, creştere exacerbată de creşterea suprafeţelor irigate, subliniaza Hélčne Arambourou, coautoare a raportului.

Anul de referinţă este 2020 pentru care consumul de apă, adică ponderea apei preluate şi nereturnate mediului, a fost în jur de cinci miliarde de metri cubi.

În cazul unei încălziri globale de +2,4°C între 2041 şi 2060 (unul dintre scenariile Giec) cu secete semnificative, consumul de apă s-ar putea dubla (+102%) între 2020 şi 2050 în scenariul “tendinţă” şi creşte cu 72% în scenariul “politicii publice’, indică, de asemenea, raportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *