Una dintre cele mai populare prăjituri de la Ikea este Almondy, pe care o poți prepara și acasă, nefiind deloc complicat.
Ingrediente
Foile
5 albușuri
145 g zahăr
145 g migdale măcinate
un praf de sare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
2 linguri de făină
Crema
5 gălbenușuri
200 ml lapte
25 g amidon alimentar sau 60 g făină
90 g zahăr
vanilie
un praf de sare
100 g unt
Glazura
80 g ciocolată neagră (54%)
40 ml ulei
80 g fulgi de migdale crude
Preparare Prăjitura Almondy
Preîncălzim cuptorul la 160°C, căldură sus-jos.
Foile
Mixăm într-un bol albușurile cu un praf de sare.
Adăugăm treptat zahărul și mixăm până când este perfect încorporat și amestecul devine ferm.
Punem făina și migdalele măcinate și, cu mișcări ușoare de jos în sus, le încorporăm în albușuri.
Pregătim o tavă cu diametrul de 22 cm și tăiem două cercuri de hârtie de copt exact după dimensiunea fundului tăvii.
Ungem tava cu puțin ulei sau unt și punem una dintre hârtii. Întindem jumătate din compoziție.
Coacem foaia timp de 18-20 minute, până devine aurie.
Procedăm la fel pentru a doua foaie și le lăsăm la răcit.
Crema
Mixăm într-un bol gălbenușurile cu zahărul până când amestecul se deschide la culoare.
Adăugăm amidonul și amestecăm bine.
Încălzim laptele și, când este ușor cald, îl turnăm treptat peste mixul de gălbenușuri, amestecând continuu.
Punem din nou compoziția pe foc mic și amestecăm constant până când crema se îngroașă.
Adăugăm un praf de sare și vanilia, apoi lăsăm crema la răcit.
Mixăm untul spumă și adăugăm crema de gălbenușuri răcită, omogenizând bine.
Montare Almondy
Așezăm pe un platou prima foaie cu fața în jos și desprindem cu grijă hârtia de copt.
Întindem jumătate din crema pregătită.
Așezăm a doua foaie, desprindem hârtia și întindem restul cremei, coborând ușor și pe laterale.
Dăm prăjitura la rece pentru o oră sau la congelator pentru 10-15 minute.
Glazura
Punem într-un vas metalic ciocolata împreună cu uleiul și amestecăm ușor pe baie de abur până la omogenizare.
Adăugăm fulgii de migdale trași puțin în tigaie pentru a deveni crocanți.
Amestecăm bine și lăsăm glazura să ajungă la temperatura camerei.
Scoatem prăjitura și turnăm glazura lingură cu lingură, distribuind uniform pe toată suprafața.
Punem din nou prăjitura la congelator până când ciocolata s-a întărit complet.
Se folosește un cuțit cu lamă lungă și subțire, înmuiat înainte de fiecare tăiere în apă fierbinte și șters de fiecare dată.