Multe alimente și băuturi pot ajuta la protejarea ficatului. În schimb, alte alimente precum cele grase, sărate sau cu zahăr, sunt mai greu de digerat pentru ficat, arată Medicalnewstoday.
Deși poate fi imposibil să gestionați toți factorii de risc, consumul anumitor alimente și băuturi poate ajuta la promovarea sănătății ficatului.
Iată câteva alimente care ajută la protejarea ficatului:
-
Cafeaua
Autorii unui studiu sugerează că toate tipurile de cafea au legătură cu riscuri mai scăzute de boli hepatice cronice și complicațiile acestora, deși cafeaua măcinată a avut cel mai mare efect printre tipurile de cafea decofeinizată.
Ei sugerează că 3-4 cești pe zi au oferit efectul protector maxim și că efectul protector poate apărea datorită mai multor ingrediente active.
Un alt studiu din 2021 asociază cafeaua cu o rigiditate hepatică mai scăzută. Consumul regulat de cafea pe termen lung poate avea, de asemenea, un efect protector asupra nivelului enzimelor hepatice la persoanele cu și fără boli hepatice și la persoanele cu consum cronic de alcool.
-
Făina de ovăz
Consumul de fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre la dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi deosebit de utile pentru ficat. Ovăzul și fulgii de ovăz este bogat în compuși numiți beta-glucani.
După cum arată un studiu din 2017, beta-glucanii sunt foarte activi biologic în organism. Ajută la modularea sistemului imunitar și la combaterea inflamației și pot ajuta la reducerea riscului de diabet și obezitate.
De asemenea, beta-glucanii din ovăz pot ajuta la reducerea cantității de grăsime din ficat, arată testele pe șoareci. Asta ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea ficatului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest beneficiu la om.
-
Ceaiul verde
O revizuire a cercetării din 2020 evidențiază cercetările care asociază consumul moderat de ceai verde cu niveluri mai scăzute ale două enzime: alanin aminotransferaza (ALT) și aspartatul aminotransferaza (AST). Ambele enzime pot crește ca urmare a leziunilor hepatice. În cazuri rare, extractul de ceai verde poate provoca o creștere a acestor enzime sau a leziunilor hepatice acute. În aceste cazuri, oprirea consumului de extract de ceai verde a indus de obicei recuperarea ficatului.
O revizuire sistematică din 2020 sugerează că efectele ceaiului verde pot depinde de starea de sănătate a individului, oferind beneficii moderate persoanelor cu boală hepatică grasă nonalcoolică (NAFLD), dar crescând enzimele hepatice la persoanele fără NAFLD.
-
Usturoi
Un studiu clinic randomizat 2020 a constatat că 800 miligrame (mg) de pulbere de usturoi pe parcursul a 15 săptămâni a îmbunătățit semnificativ acumularea de grăsimi și riscul de comorbiditate la persoanele cu NAFLD.
Un studiu de populație din 2019 a adulților din China sugerează că consumul de usturoi crud poate reduce, de asemenea, riscul de cancer hepatic.
Conform unei revizuiri sistematice din 2020, suplimentarea cu usturoi poate reduce, de asemenea, nivelurile AST, dar nu are impact asupra nivelurilor ALT. Cu toate acestea, ei subliniază că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest efect.
-
Fructele de pădure
Multe fructe de pădure conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni. Mai multe studii pe animale au investigat efectul fructelor de pădure asupra ficatului. De exemplu, un studiu din 2023 sugerează că polifenolii din afine și merișoare au redus leziunile hepatice în testele pe șoareci.
Un studiu din 2019 sugerează că afinele au redus fibroza hepatică în testele pe șoareci, reducând rata de creștere în greutate a ficatului și activitatea enzimelor hepatice. Un alt studiu din 2022 sugerează, de asemenea, că afinele pot ajuta la gestionarea bolilor și disfuncțiilor hepatice legate de vârstă, în testele pe șoareci.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina efectul polifenolilor de fructe de pădure asupra ficatului la om.
-
Strugurii
Un studiu 2022 sugerează că un compus din coaja și semințele de struguri ameliorează simptomele problemelor hepatice severe, inclusiv mărirea ficatului, inflamația și acumulările de grăsime.
Consumul de struguri întregi, cu semințe, este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși la dietă. Un supliment de extract de semințe de struguri poate oferi, de asemenea, antioxidanți.
-
Grapefruit
Grapefruitul conține doi antioxidanți primari: naringină și naringenină. Acestea pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. Un studiu din 2019 sugerează că naringina poate proteja împotriva steatozei hepatice induse de alcool prin reducerea stresului oxidativ.
Cu toate acestea, unele medicamente pot interacționa cu grapefruit, astfel încât oamenii ar trebui să verifice cu un medic înainte de a adăuga grapefruit sau suc de grapefruit la dieta lor.
-
Fructe de cactus
Fructele și sucul de cactus pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ficatului. Un articol din 2022 sugerează că extractele de fructe de catus prezintă efecte benefice asupra ficatului în studiile pe animale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina compusul bioactiv care provoacă aceste efecte, doza cea mai adecvată și dacă efectele se aplică la modelele umane.
-
Alimente vegetale în general
O revizuire din 2023 asociază dietele pe bază de plante cu un risc mai scăzut de NAFLD și de conținut de grăsime hepatică. Oamenii ar trebui să consume aceste alimente, dacă este posibil, ca parte a unei diete întregi și echilibrate.
-
Pește gras
Consumul de pește gras și suplimente de ulei de pește poate ajuta la reducerea impactului al unor afecțiuni precum NAFLD.
Un studiu de cohortă 2021 bazat pe populație asociază, de asemenea, suplimentarea regulată cu ulei de pește cu riscuri mai scăzute de cancer hepatic.
Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune care ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi pot fi deosebit de utile în ficat, deoarece par să prevină acumularea de grăsimi în exces și să mențină nivelurile de enzime în ficat.
-
Fructele oleaginoase
Consumul de oleaginoase poate fi o altă modalitate simplă de a menține ficatul sănătos și de a proteja împotriva NAFLD. În general, acestea conțin acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
-
Uleiul de măsline
Consumul de prea multe grăsimi nu este bun pentru ficat, dar unele grăsimi îl pot ajuta. Un studiu din 2019 sugerează că uleiul de măsline poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei. Cu toate acestea, datele clinice privind beneficiile uleiului de măsline pentru persoanele cu NAFLD sunt în prezent puține.
Alimente de evitat
În general, medicii vor recomanda o dietă echilibrată pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, există, de asemenea, unele alimente și grupuri alimentare pe care ficatul le poate procesa mai greu. Acestea includ:
Alimentele grase: Aici sunt incluse alimente prăjite, mese fast-food și mese la pachet de la multe restaurante. Gustările ambalate și chipsurile pot fi, de asemenea, surprinzător de bogate în grăsimi.
Alimente bogate în amidon: includ pâine, paste făinoase, prăjituri și produse de patiserie cu conținut scăzut de fibre și foarte prelucrate.
Zahărul: Reducerea zahărului și a alimentelor zaharoase – cum ar fi produsele de patiserie și bomboanele – poate ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
Sarea: Unele modalități simple de a reduce aportul de sare includ mâncatul în oraș mai rar, alegerea conservelor de carne sau legume cu conținut scăzut de sodiu și reducerea sau evitarea mezelurilor sărate și a baconului.
Alcoolul: Oricine dorește să ofere ficatului o pauză ar trebui să ia în considerare reducerea consumului de alcool sau eliminarea completă a acestuia din dietă.