Ceapă în cantități mari anul acesta în Spania, însă vânzările sunt slabe, din cauză că piața comunitară este suprasaturată/”Situația este dificilă” – responsabil agricol

ceapa, spania, preturi Foto: dreamstime.com@Alvaro German Vilela

Fermierii spanioli au cultivat cu ceapă, anul acesta, o suprafață cu 20% mai mare decât anul trecut. Recolta este cu 30% mai mare. În același timp, cererea în țările europene este scăzută. Efectul este că spaniolii vând greu ceapa produsă în acest an și, dacă reușesc să obțină comenzi, prețurile primite sunt sub așteptări.  

”Lipsa cererii active din partea clienților din cauza producției mari în celelalte țări europene a făcut ca prețul cepei spaniole să scadă”, explică publicația Fresh Plaza. 

”Piața era deja supra aprovizionată în iulie. Ne-am gândit că echilibrul ar putea fi restabilit de la mijlocul lunii august, dar adevărul este că prețurile sunt încă prea mici”, spune Luis Fernando Rubio, directorul Procecam, Asociației de cultivatori ”Ceapa Castilia – La Mancha”.

„Nu numai că noi, spaniolii, avem cu aproximativ 30% mai multă producție față de sezonul precedent, dar suprafața cultivată a crescut în majoritatea țărilor europene și, deși nu au avut recolte mari, vor obține cel puțin volume similare cu cele din sezonul trecut, cu excepția Franței, care și-a văzut producția în scădere din cauza unor probleme fitosanitare grave”, spune Rubio.

Potrivit reprezentantului Procecam, mulți dintre producătorii care au început să cultive ceapa anul acesta au făcut-o în mod liber, fără contracte de aprovizionare cu comercianți sau importatori din alte țări, și fără capacitatea de depozitare și ambalare pentru a putea recolta producția la momentul potrivit, ceea ce a condus la recoltarea timpurie și neplanificată.

„Majoritatea cumpărătorilor nu se grăbesc să se aprovizioneze cu ceapă spaniolă pentru că a existat o producție europeană suficient de mare și, în plus, există o ofertă mare pe piața liberă, așa că prețurile au scăzut semnificativ. 

Situația este dificilă, dar, din fericire, avem un procent mare de ceapă de calibre mari pe care sperăm să le putem vinde bine în continuare, întrucât suntem singurii din Europa capabili să le oferim”, spune directorul Procecam.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *