Ceaiul ultra popular care te poate constipa/Este consumat la scară largă, are beneficii pentru sănătate, dar poate avea și acest efect

Ceaiul de mentă Foto: Pixabay

Frunzele de mentă conțin mai multe uleiuri esențiale care sunt eliberate atunci când sunt infuzate în apă fierbinte. Printre acestea se numără mentolul, mentona și limonen. Împreună, acestea acestea fac ceaiul de mentă să aibă gustul mentolat și răcoritor, potrivit Good Food.

Îl putem găsi sub formă de frunze uscate, la pliculeț sau vrac ori mentă proaspătă. În mod natural, ceaiul de mentă nu conține cofeină, astfel încât poate fi băut și înainte de culcare.

Ceaiul de mentă nu are nicio valoare nutritivă în termeni de macronutrienți și are doar aproximativ două calorii la 100 ml. Valoarea sa constă însă în uleiurile esențiale și în potențialele beneficii pentru sănătate pe care le prezintă.

Beneficiile ceaiului de mentă pentru sănătate

  1. Poate atenua balonarea și indigestia

Ceaiul de mentă este bine cunoscut pentru efectele sale digestive. Unele persoane susțin că poate ajuta la ameliorarea unor simptome precum gazele și balonarea. Deocamdată nu există multe cercetări pe oameni privind eficacitatea ceaiului de mentă, dar unele studii pe animale arată că acesta poate avea un efect relaxant asupra sistemului digestiv.

Majoritatea cercetărilor s-au axat pe uleiul de mentă, care este mai concentrat decât ceaiul, existând unele dovezi că acesta poate oferi o ușurare pe termen scurt pentru persoanele care suferă de IBS.

  1. Nu este stimulent, neavând cofeină

Ceaiul pur de mentă nu conține cofeină. Astfel nu va fi stimulent și poate fi băut la orice oră, chiar și înainte de culcare. Dar, dacă cumpărați un amestec de ceai de mentă cu ceai negru sau verde, atunci acest lucru se va schimba.

  1. Favorizează somnul

Nu există cercetări care să susțină afirmațiile conform cărora ceaiul de mentă poate ajuta la somn, dar, deoarece este fără cofeină, este complet în regulă să beți înainte de culcare și vă poate ajuta să vă relaxați.

  1. Poate ajuta la o respirație mai proaspătă

Menta este utilizată pe scară largă în guma de mestecat, bomboane mentolate și pastă de dinți pentru a împrospăta respirația. Datorită proprietăților sale antibacteriene naturale, poate ajuta la prevenirea respirației urât mirositoare.

  1. Poate ajuta la desfundarea nasului înfundat

Deși consumul de ceai de mentă nu va scăpa de răceală în sine, mirosul mentolat al mentei împreună cu aburul din ceai pot ajuta la îmbunătățirea fluxului nazal de aer dacă aveți nasul blocat.

Efecte secundare ale consumului de ceai de mentă

Există unele dovezi conform cărora ceaiul de mentă ar putea să nu fie potrivit pentru cei care suferă de GERD (boala de reflux gastroesofagian), deoarece ar putea, de fapt, să exacerbeze simptomele în loc să le ușureze. Dacă vă confruntați cu arsuri la stomac, aveți hernie hiatală sau pietre la rinichi, poate fi prudent să evitați ceaiul de mentă. De asemena, în concentrație mare, poate să constipe.

Unele persoane sunt alergice la mentă. Frunzele în sine pot provoca iritații ale pielii sau ale ochilor, cum ar fi mâncărimi și urticarie. Dacă se consumă ceai de mentă, simptomele unei reacții apar de obicei în câteva minute și pot include mâncărimi ale limbii sau gâtului, respirație șuierătoare sau tuse. În cazuri rare, această reacție poate fi severă și reprezintă o urgență medicală.

Cât de mult e prea mult

Singurul efect secundar pe care îl puteți experimenta ar fi nevoia de a merge mai des la baie din cauza aportului crescut de apă. De asemenea, dacă este prea concentrat, este posibil să suferiți de constipație trecătoare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *