Ceaiul de goji, un elixir de viață lungă, care combate îmbătrânirea. Se prepară foarte ușor, ținând cont de câteva reguli simple

ceai de goji foto: dreamstime.com@Chernetskaya

Fructele de goji, specifice climei asiatice, supranumite și „fructele longevității” de către tibetani, de exemplu, au început să fie cunoscute peste tot în lume pentru calitățile nutritive și benefice pentru sănătate. Sunt fructe bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, ceea ce califică aceste fructe mici și delicate să fie inclus la loc de frunte printre alimentele antiîmbătrânire/antiaging. Antioxidanții sunt resurse prețioase de care organismul dispune pentru a se proteja de radicalii liberi, principalii responsabili ai îmbătrânirii celulare.

Din fericire, existența marilor rețetele de comerț face ca fructele de goji să fie astăzi disponibile și în Europa. Tot mai mulți dintre noi le folosesc în amestecuri de tip shake pentru micul dejun, alături de alte ingrediente. Nu este rău deloc, dar mai există o modalitate mai puțin intuitivă de a folosi aceste fructe, și anume, în ceai, sau mai precis, infuzie în apă caldă.

Iată cum se prepară corect un ceai de fructe de goji, astfel încât impactul apei calde să nu altereze calitățile lor nutritive. Potrivit publicației italiene specializate pe nutriție cibocrudo.com, există un punct optim al temperaturii apei, care reușește să extragă principiile nutritive fără să le distrugă.

Se poate bea cald sau rece și are un gust dulceag, plăcut, ideal pentru momentele de relaxare dar foarte potrivit și dimineața. Inclusiv la birou, pentru că nu dă stări de somnolență.

Ingrediente pentru 2 căni de ceai de goji

fructe de goji uscate 15 g (circa 1 lingură)

apă 500 ml la temperatura de circa 42° C

opțional, puțină miere sau sirop de agave sau de arțar

Se toarnă apa încălzită la maxim 45° C peste fructele de goji așezate într- cană. Cana fiind la temperatura camerei, temperatura apei va scădea undeva la circa 42° C.

Este preferabil ca fructele de de goji să fie ușor zdrobite sau tăiate în două cu un foarfec de bucătărie sau un cuțit. În acest fel extracția este mai eficientă.

Fructele se lasă la infuzat 5-10 minute. Atunci când servim ceaiul/infuzia, este ideal să consumăm în paralel și fructele din ea.

Se poate și îndulci puțin, sau, pentru cine preferă, se pot amesteca fructele mici de goji cu altele asemănătoare, cum ar fi măceșele, fructele de hibiscus sau fructe de pădure deshidratate.

Are contraindicații ceaiul de fructe de goji?

Potrivit portalului farmaceutic bebetei.ro, majoritatea adultilor sănătoși pot consuma fructe de goji în cantități moderate, ca parte a unei diete echilibrate. Totuși, atenție dacă nu le-ați mai consumat. În rare cazuri aceste fructe pot declansa o reacție alergică, în special la persoanele alergice la alte fructe.
În plus, fructele de goji pot interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cu anticoagulantele si medicamentele pentru diabet sau tensiunea arteriala crescuta. De asemenea, este nevoie de precauție și în perioada de sarcină, deoarece conțin betaină, un compus care poate afecta sănătatea fetală. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina dacă fructele de goji sunt sau nu sigure în timpul sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *