Ce faci cu mâncarea rămasă de Paște? Scurt ghid de refolosire și idei inedite

mâini d efemeie care pun pâinea în pungi Sursa foto: pexels.com

Mâncarea rămasă după masa de Paște nu se aruncă. Ai investit timp, efort și bani în fiecare preparat – de la ouăle vopsite cu grijă, până la cozonacul frământat cu răbdare. Merită să te bucuri de ele și în zilele următoare, iar pentru asta este necesar să iei în calcul câteva metode simple și eficiente prin care poți păstra mâncarea corect în frigider, congelator, vidate sau înglobate în preparate noi. Este important să știi că de modul în care păstrezi mâncarea depinde sănătatea ta și a celor dragi.

Mai jos găsești un scurt ghid practic, te ajută să prelungești gustul sărbătorii, fără riscuri și, mai ales, fără risipă.

Cât timp poți păstra preparatele de Paște în frigider

Frigiderul este prima soluție care prelungește și oferă siguranță mâncarea rămasă după Paște. Totuși, este necesară să știi că fiecare aliment are un timp mediu în care poate fi păstrat „la rece”, pe care este bine să nu-l depășești. Sunt importante și condițiile din frigider. Acesta trebuie să fie curat, iar temperatura maximă să nu depășească 4°C. Ideal este să folosești și raftul de refrigerare unde temperatura este cuprinsă este puțin peste zero grade. 

Este la fel de important ca alimentele preparate să fie puse separat, în recipiente dedicate, curate, cu capac, care să le izoleze, îndată ce au ajuns la temperatura camerei. Ideale sunt cele din sticlă. Este important ca preparatele de origine animală, care au fost gătite și s-au răcit (friptură, sarmale, drob, ciorbă), să nu fie lăsate la temperatura camerei, mai mult de două ore. După ce s-au răcit complet, trebuie puse cât mai repede în frigider. Alimentele reci nu trebuie să stea afară, pentru că se pot contamina ușor și devin un risc pentru sănătate.

Cât timp poți păstra la frigider preparate specifice pentru masa de Paște:

  • Ouă fierte (cu coajă) – max. 3 zile
  • Ouă decojite – consumă-le în 24 de ore
  • Drob – până la 3 zile
  • Friptură de miel, porc, pui gătită la cuptor – 3-4 zile
  • Sarmale – 4-5 zile (ideal e să le aduci aproape de punctul de fierbere cel puțin o dată la 48 de ore)
  • Ciorbă cu carne – 2-3 zile
  • Salată cu maioneză – max. 2 zile
  • Cozonac și chec  – 5-7 zile, bine înfășurat, în hârtie și plastic. 
  • Prăjituri cu cremă / frișcă / ou crud – maximum 2 zile, dacă au fost continuu păstrate la rece, în ambalaje cu capac.

Notează cu un marker data la care ai pus în frigider fiecare preparat. Vei evita riscurile și le vei consuma în intervalul optim. 

Ce poți congela și ce nu

Dacă știi că nu vei putea consuma mâncarea rămasă de la masa de Paște în următoarele 2-3 zile, congelarea este cea mai sigură și practică soluție. Îți permite să păstrezi gustul și calitatea preparatelor pentru mai târziu, fără riscul de alterare. Cu foarte puține excepții totul poate fi congelat. Alimentele păstrate la congelator vor fi bune pentru consum după mai mult timp, chiar și 2-3 luni. Îți păstrează aroma, textura și gustul. 

Folosește pentru congelat pungi destinate special pentru acest scop. Folosește recipiente rezistente la temperaturi scăzute, cu închidere etanșă, și pungi pentru congelator – realizate dintr-un plastic mai gros cu o structură specială rezistentă, care previne formarea acelor de gheață, a arsurilor de congelare și păstrează mai bine gustul.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Se congelează bine:

  • Sarmalele, ciorbele, carne gătită sub formă de friptură sau tocată fie că este de pui, curcan, porc, miel. Toate se pot păstra foarte bine în congelator, cu condiția să fie complet răcite înainte de a fi ambalate. Congelate pot fi păstrate până la 2-3 luni. 
  • Cozonac feliat, chec, pâine de casă – se congelează porționat, în folie alimentară sau pungi de plastic mai groase, astfel încât să poți dezgheța doar cât consumi. Textura și gustul se păstrează bine.
  • Prăjituri fără cremă (biscuiți, fursecuri, pandișpan simplu) – sunt ideale pentru a fi congelate, mai ales dacă sunt bine închise într-un recipient etanș.

Sfaturi utile:

  • Congelează în porții mici, pentru a evita dezghețarea și recongelarea.
  • Etichetează fiecare pachet cu data și conținutul.
  • În cazul lichidelor (ciorbă, sosuri), lasă un spațiu liber în recipient, pentru că volumul crește la îngheț.
  • Nu congela mâncare caldă.
  • Elimină cât mai mult aer din pungi. Aerul accelerează oxidarea și deshidratarea alimentelor (adică „arsura de congelare”). Apasă ușor pe pungă să scoți aerul, sau folosește un aparat de vidare, dacă ai.
  • Congelează doar alimente proaspete. Prin congelare nu mâncarea alterată nu se reabilitează. 

Nu se congelează:

  • Salatele verzi, preparate, legumele tăiate, preparatele cu maioneză, ouăle fierte, prăjituri cu cremă, frișcă sau gelatină.
  • Alimente care au au fost congelate, după preparare, și dezghețate anterior.

Nu omite să iei în calcul transformarea unor preparate în feluri noi de mâncare. Friptura poate deveni umplutură pentru o plăcintă, iar ciorba un sos pentru paste, de exemplu.

Murarea sau marinarea – soluții pentru mâncarea rămasă

Dacă ai rămas cu legume sau carne gătită după masa de Paște, le poți transforma în preparate complet noi, prin murare sau marinare. Aceste metode nu doar că ajută la conservare pentru câteva zile, dar adaugă și un plus de aromă și varietate în meniu.

Legumele gătite la abur sau fierte (morcovi, sfeclă, conopidă, țelină, chiar și cartofi fermi) pot fi „resuscitate” într-o marinadă simplă. Se prepară simplu din o parte oțet (alb, de mere sau balsamic), o parte apă, o lingură de zahăr, o linguriță de sare, condimente (boabe de muștar, ienibahar, dafin, usturoi, ardei iute, rozmarin). Legumele se pun într-un borcan curat și torni lichidul cald la temperatura mediului (nu rece complet, nu fierbinte) peste ele. Se păstrează apoi în frigider și sunt bune de consum în 1-2 ore, dar mai gustoase după 24 de ore. Trebuie consumate în 4-5 zile. 

Ouăle fierte tari pot fi păstrate câteva zile în borcane cu oțet aromat, capătând o textură interesantă și un gust acrișor-condimentat. Combină 200 ml oțet, 200 ml apă, o lingură de zahăr, o linguriță de sare, piper boabe, foi de dafin, feliuțe de ceapă roșie. 

Pune ouăle decojite într-un borcan și acoperă-le cu lichidul fierbinte. Păstrează la frigider. Sunt bune după 24 de ore și perfecte după 2-3 zile. Prin murare le vei prelungi valabilitatea cu 5-7 zile și te vei bucura de un gust cu totul nou. 

Cum marinezi carnea

Marinează bucățile de friptură, pulpă de miel sau pui la cuptor. Taie carnea în felii și pune-le într-un borcan sau vas de sticlă, acoperite cu ulei (de măsline sau de floarea-soarelui) și condimentate cu ierburi aromatice – rozmarin, cimbru, usturoi, boabe de piper. Metoda asemănătoare cu „confit”-ul francez, nu e o conservare de lungă durată, dar îți permite să păstrezi carnea fragedă, gustoasă și protejată de oxidare timp de 3-5 zile, la frigider. Carnea păstrată în acest fel este excelentă pentru sandvișuri, în paste, alături de orez și legume. 

Acum știi ce poți face cu mâncarea rămasă din zilele de paște, dar soluțiile sunt utile cu orice altă ocazie. De crăciun, după aniversări în familie sau cu oricare alte situații când gătești mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *