Cazuri de intoxicare, în Franța, din cauza făinii de hrișcă ecologică, în care se aflau urme de datura (pop. ciumăfaie), o plantă otrăvitoare

faina de hrisca, agricultura ecologica, Franta, datura foto: Pixabay, hansbenn

Autoritățile franceze au dispus recent rechemarea loturilor de făină obținută din hrișcă ecologică, după cazuri de otrăvire din cauza prezenței daturii, produsele fiind livrate, cu precădere, în vestul Franței.

Procedura de retragere de la vânzare se referă la „toate loturile de făină ecologică de hrișcă vândute sub marca JP Cloteau a căror dată de valabilitate („a se consuma de preferință înainte de”) este cuprinsă între octombrie 2024 și martie 2025 inclusiv”, au precizat Ministerele Sănătății și Agriculturii într-un comunicat de presă comun, citat de publicația lafranceagricole.fr

Produsele „ar fi putut fi achiziționate în magazine specializate în produse agricole ecologice, în magazine alimentare, pe piețele locale sau direct de la producător, în principal, în vestul Franței și, în special, în regiunea Bretagne”, în pungi sau vrac.

Cazurile de otrăvire au fost sesizate de către agenția regională de sănătate din Bretania, potrivit ministerelor, care subliniază că „datura este o plantă erbacee foarte răspândită, care se găsește pe câmp și care conține în mod natural niveluri foarte mari de alcaloizi tropanici”.

„Acești alcaloizi sunt toxici și au efecte asupra sistemului nervos. Această plantă poate contamina anumite culturi și poate provoca otrăvire acută. Simptomele sunt variate și pot fi următoarele: gură uscată, pupile dilatate, tulburări de vedere, tahicardie, agitație, confuzie, dezorientare spațio-temporală, halucinații, vorbire incoerentă, probleme de echilibru”, detaliază comunicatul de presă.

Autoritățile franceze au făcut apel la persoanele cu produse afectate să nu le consume și, eventual, să le returneze la punctul de vânzare pentru distrugere.

„Persoanele care au folosit făina de hrișcă ecologică la prepararea clătitelor, pâinii și altor produse de patiserie și care prezintă aceste simptome în orele următoare consumării produsului trebuie să contacteze medicul de familie”, un apel formulat în aceiași termeni și de Autoritatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor din România, când dispune retragerea de la vânzare a unui produs contaminat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *